Medverkande

Anders Granström
Om man frågar Anders hur han började berätta, svarar han: ”Inträngd mellan morfars länstol och kakelugnen sitter jag och väntar. Röken från männens rökverk sprider sig i rummet, morfars cigarr, mina morbröders cigaretter, pappas pipas Greve Hamilton och de andras. Morfars cognac skvalpar i kupan, hans tyngd genom länsstolsryggen pressar mig mot det varma kaklet. Har ni hört historien om… börjar någon. Var det så det började för mig? Eller när min stora morakniv studsade, med skaftet först, i min skolkamrats huvud? Var det då som lusten, nödvändigheten att berätta började? Och jag har den kvar! ”
Anders har medverkat på Ljungby Berättarfestival vid flertalet år och 2008 tilldelades han Mickelpriset.

Anders Svensson
Anders Svensson från Diö är uppvuxen med fiol och folkmusik och han började spela redan som 6-åring. Han blev riksspelman 1989. Anders har ingått i den småländska folkmusikgruppen Sågskära under många år men har också bl.a. gett ut soloskivan Bara för ros skull 2005. Anders är en spelman utöver det vanliga med teknisk fulländning, stor variationsrikedom och en riktig August Strömberg-kännare!

Anna Lilljequist
Anna Liljequist hittar sina berättelser på de mest oväntade ställen. På sin lilla ekologiska gård Tassemarken lever hon sin vardag och tittar noga bland växternas alla vinklar och vrår. Ingenting är för litet för att upptäckas, varje blad eller blomma har en historia som är värd att berättas.

 

Anton Lind
Anton Lind gjorde under hösten en uppmärksammad dokumentär i Svenska Berättelser i P1. Den handlar om hans bror Love som har Downs syndrom och hur det är att vara bröder med olika förutsättningar. Det blev en berättelse som nästan gjorde honom till lyssnarnas sommarvärd i P1. Anton bor i Göteborg men är från Älmhult. På bilden syns Anton med sin bror.

Bengt af Klintberg
Bengt af Klintberg är en av Sveriges mest kända och älskade folklorister. Han har gett ut en mängd böcker om såväl traditionella som moderna sägner. I många år har han varit en otroligt uppskattad berättare på festivalen med sin stora kunskap och varma humor. 1995 tilldelades Bengt Mickelpriset, för att ha spridit kunskap kring och intresse för den muntliga berättartraditionen.


Bengt Göran Söderlind
Bengt Göran är en av initiativtagarna till Ljungby Berättarfestival och en välbekant röst hos besökarna. Bengt-Göran berättar allra helst om verkliga händelser. Till vardags jobbar han som näringslivschef i Markaryd kommun.

 

Bessman
Bessman är en folklig vokalgrupp som tar avstamp i den sydöstsvenska folksångstraditionen. Sjungna berättelser, klang, rytm och kraft med fyra äventyrliga röster: Marie Länne Persson från Linköping/Linneryd, Kristin Borgehed från Urshult/Aberdeen, Lisa Stormlod från Bräkne-Hoby, Astrid Selling från Järnavik. Bessman medverkar i Berättarfestivalen för andra gången.

 

Birgitta Sandell-Elisson & Walter Berggren
Birgitta Sandell-Elisson och Walter Berggren är båda kyrkomusiker i Ljungby pastorat. Walter i Ljungby kyrka och Birgitta i Mariakyrkan. Under festival gör de programpunkten En liten berättelse ifrån orgelhuset

 

 

Bosse Anderberg
Bosse Anderberg är en scenräv och komiker från Halmstad med bland annat många år i Halmstadsrevyn. Bosse har även medverkat i Hasses Lada med Hasse Andersson och Lasse Berghagen i tre år. Idag jobbar han heltid med reklamfilm och olika framträdanden.

 

Christer Wilén
Christer Wilén blev berättare efter ett långt yrkesliv som ingenjör på Volvo Personvagnar. Han varvar berättelser med humoristiska skrönor och har tävlat i berättande i Sverige och utomlands. Han utövar ”Storytelling magic”, där han låter en och annan illusion göra det osannolika i berättelserna mer sannolikt.

 

Ellen Sjömålen
Ellen Sjömålen studerar på programmet Kulturarv i samtid & framtid med inriktning mot religionsvetenskap, vid Linnéuniversitetet. Hon berättar gärna religiösa myter och berättelser både från Småland och hela världen. Ellen är praktikant på Sagomuseet och Sagobygden.

 

Esmeralda Moberg
Esmeralda Moberg är folksångerska, tonsättare, skådespelerska och programledare. Esmeralda är uppväxt i Småland. Hon har varit programledare för folkmusikprogrammet Folke i P2 och jobbar även tillsammans med Mattias Lundberg med den hyllade programserien Den svenska musikhistorien.

 

Eva Andersson
Eva Andersson är matte, mamma, mormor, självlärd kock och en känd berättarprofil i Småland. Under flera år arbetade hon som berättare på Sagomuseet. Numera är hon en berättande pensionär.

 

 

Harleen Kalkat
Harleen Kalkat är skådespelerska och dramatiker, som utbildat sig vid Teaterhögskolan i Göteborg. På scen har man kunnat se henne bland annat på Stockholms Stadsteater, Gottsunda Dans och Teater, Martin Mutter och Estrad Norr. Hon har tidigare skrivit och spelat med i bl.a. föreställningen Svanen.

 

Hege Merakerås
Hege Merakerås från norska Trondheim är en professionell berättare med en bred repertoar av historier. Hennes stil har en varm humor varvat med inslag av djupt allvar. Flera av hennes berättelser är kända klassiker, men en ansenlig del är hennes egna verk. Hon strävar ständigt efter att skapa kontakt med lyssnaren och ge respektive berättelse, oavsett genre, relevans. Hege är även en erfaren föreläsare inom området inspiration, med hela Norge som scen.

 

Henrik Hallgren
Henrik Hallgren har en bakgrund som arkeolog och museipedagog och har varit verksam som berättare i många år. Han har arbetat med utomhuspedagogik vid Eggeby naturskola i Stockholm och är drivande inom föreningen Lodyn, som är inriktad på ekopsykologi, naturvakenhet och aktivism.

.

 

Ingvar Palm
Ingvar Palm har satt Dörarp på kartan genom sitt integrationsarbete med ensamkommande flyktingbarn. Ingvar Palm var 2016 nominerad till Årets Kronobergare. Tillsammans med sina grannar har han blivit utsedd till svensk hjälte i Eldsjälsgalan i TV4. Han är också den som sköter Metallica-basisten Cliff Burtons minnessten i Dörarp.

 

Iptisam Hassan
Iptisam Hassan är uppvuxen i Libanon och bor nu i Helsingborg. Hon arbetar sen över tio år på Helsingborgs bibliotek där hon berättar sagor på arabiska och presenterar barnböcker.

 

 

Jack Werner
Jack Werner är frilansjournalist och föreläsare. 2014 var han med och grundade satsningen Viralgranskaren för tidningen Metro, något som han samma år fick Stora journalistpriset för. Jack är programledare för Sveriges Radio-podden Creepypodden med runt 100 000 lyssnare i månaden. Hösten 2017 kommer han ut med sin andra bok om myter, missförstånd och bluffar på internet. Han intresserar sig för spökhistorier och vandringssägner på internet och hur vi kan förstå fejknyheter som en folklore.

 

Jenny Berntson Djurvall
Vetenskapsjournalist och programledare/reporter på radioprogrammet Naturmorgon Sveriges Radio P1. Se Naturmorgons redaktion

 

 

 

 

”Jojje” George Wadenius
”Jojje” George Wadenius är en otroligt produktiv och hyllad musiker som numer är stationerad i Oslo. Han slog igenom med det svenska bandet Made in Sweden och har spelat med artister som Moncia Zetterlund, Pugh Rogefeldt, Cornelis Vreeswijk och Helen Sjöholm. Jojje bodde under en lång tid i USA och spelade där i det hyllade bandet Blood, Sweat & Tears. Han har varit en flitigt anlitad musiker och har spelat med otaliga tunga artister som Diana Ross, Aretha Franklin och Backstreet Boys. Dessutom har han ett stort hjärta för sin barnpublik, för vilka han komponerat musik på t.ex. skivan Goda’ Goda’ och barnprogrammet Kalles klätterträd.

 

Karin Sohlgren
Karin Sohlgren är f d barnbibliotekarie och numera förläggare av barnböcker på många språk. Hon startade företaget NDIO för att arbeta med flerspråkighet genom böcker och berättande – och en talande PENpal, ett digitalt verktyg som kan läsa upp texten i en bok på olika språk. Hon har fått stor uppmärksamhet och prisats för att uppmuntra flerspråkighet och förmedla språkglädje till barn från världens alla hörn. Under senare tid har hon engagerat sig i ett projekt om den afrikanska myten Mamy Wata.

 

Karin Tscholl
Karin Tscholl har sedan 1995 arbetat som berättare och talar flytande tyska, engelska och tyrolerdialekt. Hennes kärlek till berättandet har tagit henne på resor till tolv länder och hon har berättat i städer från Stockholm till Damaskus. Karin medverkar i över 70 olika evenemang årligen inför vuxen publik. Hennes stil karaktäriseras av ett rikt språkbruk, en stark berättaranda och en stilren humor. Hon väver in gamla sagor och berättelser i ett nutida perspektiv.

 

Karl Gunnar Malm
Karl Gunnar Malm, eller KG som han även benämns, är en mångsidig herre. Många känner honom som visartist med bland annat Evert Taube och Allan Edwall på sin repertoar. Han är också en berättare av rang. Ofta berättar KG Malm mustiga skrönor om ovanliga och vanliga människor, invävt med en stark scennärvaro, värme, spontanitet och ett par kraftiga polisonger.

 

Krister Jonasson
Krister Jonasson brukar vid morgonkaffet fundera på om det är människor som skapar berättelser eller berättelser som skapar människor. Och om en speldosa passar in i historien och – vem är egentligen mannen med hatten?

 

 

Lena Blomquist
Lena Blomquist är präst i Lessebo-Hovmantorps pastorat. Hon tycker om att gräva i världens största berättarsamling och hittar ständigt nya guldkorn där. Skogen, fjället och sjön är Lenas inspirations- och rekreationsplatser både sommar och vinter. Hon hävdar dessutom med bestämdhet att fiolen är Guds och inte djävulens instrument!

 

Lena Pettersson
Lena Pettersson är berättare och journalist med rötterna i Småland. Hon gillar gamla berättelser, myter folksagor och rena skrönor och har deltagit vid ett flertal festivaler både som konferencier och  berättare.

 

 

Linda Bengtzing
Linda Bengtzing gjorde redan som 9-åring debut på Jordgubbens dag i Laxå. Sedan dess har hon avverkat sex Melodifestivaler, programledarjobb m.m. Men som författare, gör Linda debut här på Berättarfestivalen! Boken Linda har skrivit bygger på en skröna hon själv hört som barn och som hon berättat otaliga gånger för sina egna barn – Vera och Nisse.

Lucas Stark
Lucas Stark är en av landets mest flitiga turnerande vissångare. Sörmlänning till börden men sedan många år boende i Göteborg. Han har tre skivor i bagaget med allt från egna visor till skillingtryck och översättningar av fackföreningsaktivisten Joe Hills visor.

 

Magnus Gustafsson
Magnus Gustafsson är musikforskare och vice VD för Musik i Syd. Han har skrivit en rad musikvetenskapliga böcker och artiklar, är riksspelman och sitter på stol nr 15 i Smålands akademi.

 

 

Maria ”Vildhjärta” Westerberg & Johannes Söderqvist
Maria ”Vildhjärta” Westerberg täljer i trä och ord. Hon täljer om livet i skogen och om pinnars sagolika sätt. På de slingriga stigarna finner hon rötter och grenar som vill följa med hem och låta sig omformas till lustiga och rörande träfigurer, var och en med sin egen berättelse. Pinnarna följer med till berättarfestivalen tillsammans med hennes man Johannes Söderqvist, som på gitarr och sång bidrar med musikaliska alster.

 

Marianna Agetorp
Marianna Agetorp är poet, författare, berättare och ekosof. Hon driver och öppethåller naturen och Skogskatedralen på Stensjöäng i Älmhults kommun. Marianna är en flitig aktör på olika sociala medier och strävar efter enkelhet, skönhet och hållbart leverne.

 

Marie Länne Persson
Marie Länne Persson är balladsångerska, folkmusiker och författare med den medeltida balladen som specialitet. Sång, harpa och gitarr är hennes instrument och i år medverkar hon både som solist och som en av sångerskorna i gruppen Bessman.

 

Mariella Lindén
Mariella Lindén är finlandssvensk berättare som bl.a. verkat i Åbo. I flera år har hon hållit föreläsningar, kurser och berättande för vuxna i varierande sammanhang t.ex. om myter och sagor på Dramatiska Institutet i Stockholm.

 

 

Marina Granlund Marina Granlund är skådespelare och scenberättare. Hon har medverkat i såväl film och teaterproduktioner som radioföreställningar. Marina är konstnärlig ledare för Sagoringen: story event & education. Hon skapar konstnärliga berättarföreställningar med dans och musik från olika kulturer och dess historia. Ibland är Marina Bergadrottningen och berättar i sagornas skog.

 
Mathias Boström
Mathias Boström är musikforskare och chef för Smålands musikarkiv i Växjö. Han har särskilt intresserat sig för folkmusikens historia i Sverige och musikmediernas kulturhistoria.

 

 

Mats Helge
Mats Helge ”Mats på Höjden” bor på gården Ågård i Sännås norr om Smålandsstenar och har arbetat med skog i över 50 år. Han har bland annat byggt 33 lövskogsskogshägn sedan 1985 för berikandet av skogens mångfald. Mats har även jobbat med skogsturism. Han startade El-upproret efter Gudrunstormen 2005, som resulterade i nergrävning av el, efter ett riksdagsbeslut. Mats har fått Skogsstyrelsens förtjänstmedalj med följande motivering: Mats är en föregångare när det gäller att tänka i nya banor, men som ändå passar in i det äldre sättet att bruka skog och mark.

 

Mats Sturesson
Mats Sturesson är en pensionär som gett lättjan ett ansikte. Han är en av de främsta i landet på att inte få någonting alls uträttat, enligt honom själv. Märkligt nog lyckas Mats ändock emellanåt sjunga en visa och spela på något instrument. Annat var det innan när han jobbade som skådespelare på Regionteatern Blekinge Kronoberg. Mats är medlem av Nördiska Förbundet, en sammanslutning av gentlemän som njuter av blues på 78-varvare och god whiskey i lagom doser. Hängiven cyklist som varje år avverkar Tour De France framför tv:n.

 

Meg Nömgård
Meg Nömgård är sedan 2012 verksamhetsledare för Sagobygden. Hennes starka driv och passion för berättarkonsten har gett henne stort erkännande, bl.a. genom det svenska UNESCO-priset som hon tilldelades 2016. Meg är en väl etablerad berättare med rötter i de småländska skogarna. Hon har också en ansenlig mängd berättelser som hon samlat på sig vid tidigare arbete utomlands. Meg har vid flera tillfällen framträtt tillsammans med kammarorkestern Musica Vitae, med vilka hon kommer att medverka under årets festival.

 

Michael Nielsen ”Trollkarlen Nielo”
Michael Nielsen började sin magikarriär 1974. Efter att ha sträckläst ett av Ken Hardys verk skrämde han slag på sin egen mor med hjälp av en bordskniv och en liten bit papper. Han fick efter det blodad tand och började arbeta på vad som skulle komma att bli hans yrkeskarriär som magiker. Han har haft stora framgångar med b.la. föreställningen Sanslösa Sjabblerier för vuxna och Troll-kul för familjer.

 

Mikael Thomasson
Mikael Thomasson arbetar som berättarpedagog på Sagomuseet sedan snart 10 år tillbaka och berättar sagor, sägner och skrönor för alla åldrar. Hans närvaro och förmåga att fånga upp sin publik gör honom till en uppskattad berättare inom såväl skolverksamheter som på scen. Han tycker om att blanda det nutida med det gamla.

 

Monika Eriksson
Monika Eriksson berättar för alla, från små bebisar till gamlingar på över 100 år. Hon har en förkärlek för folksagor och berättar gärna om människoöden som fastnat i hennes hjärta. Monikas trädgård är full av småkryp, troll och allehanda varelser och alla får rum i hennes berättande. Monika tilldelades Mickelpriset år 2000.

 

 

Musicia Vitae
Musica Vitae är kammarorkestern som tar livets musik till den enskilde lyssnaren. Med stringent elegans hanterar de 15 stråkarna konstmusikens alla världar. Här ryms barock, romantik, modernism och samtida musik från olika genrer. Att lyssna till Musica Vitae är intimt och nära, men kan samtidigt vara storslaget och färgsprakande dramatiskt. Musica Vitae framträder på små och stora scener i Sverige och utomlands.

 

Naturmorgons redaktion
Naturmorgon i Sveriges Radio P1 har varje lördagsmorgon de senaste 27 åren tagit med radiolyssnarna ut i naturen. Redaktionen, som utgår från Växjö, besöker festivalen på söndagen. I redaktionen ingår Jenny Berntson Djurvall, Mats Ottosson, Lisa Henkow, Joacim Lindwall och Helena Söderlundh, som bjuder på en ljudupplevelse utöver det vanliga. Ola Hemström Ola Hemström är radiojournalist som bl.a. arbetat med programserierna P4 Dokumentär och Svenska Berättelser. Ola har stor erfarenhet av att jobba med människors berättelser i både skriven och intervjuad form. Han har även skrivit boken Stormen, där människor berättar om Gudruns härjningar.

 

Ola Hemström
Ola är radiojournalist som bl.a. arbetat med programserierna P4 Dokumentär och Svenska Berättelser. Ola har stor erfarenhet av att jobba med människors berättelser i både skriven och intervjuad form. Han har även skrivit boken Stormen, där människor berättar om Gudruns härjningar.

 

 

Olle Steimer
Olle är musiklärare och musiker utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Inom arbetslivet har han b.la. ett förflutet som skolledare för musikskolorna i Malmö och Vellinge samt som producent för Malmö Symfoniorkesters barn- och ungdomsverksamhet med de populära Nallekonserterna. Numera frilansar inom musik.

 

 

Pelle Olsson
Pelle Olsson är skrönornas konstnär och flerfaldig svensk mästare i Berättarslam. Han är norrlänningen som blev Stockholmare och så småningom Smålänning.

 

 

Per Gustavsson
Per Gustavsson är berättare och författare. Per var en av dem som återväckte intresset för den muntliga berättarkonsten i Sverige. Han letar gärna efter bortglömda historier i arkiv och lusläser gamla luntor för att hitta skatter ur den muntliga traditionen, som är värda att berättas på nytt.

 

Saga Alexanderson
Saga Alexanderson är uppvuxen längs den slingrande grusvägen i Agunnaryd, som trampats av berättarna Mickel i Långhult och Halta-Kajsa i Ryd. Hon är verksam som skolbibliotekarie och berättar gärna både om det som hänt och inte hänt.

 

Siw Svensson Siw Svensson är berättarpedagog på Sagomuseet och en välkänd underhållare i regionen. 2016 tilldelades hon Ljungby Kulturpris för sina insatser som berättare. Under vintertid reser Siw runt i stora delar av södra Sverige och berättar för alla åldrar om allt från magiska och vackra väsen till de mörkaste sägner.

 

Tomas Bannerhed
Tomas Bannerhed växte upp i småländska Uråsa och skrev sitt första skönlitterära verk Korparna 2011, som översatts till mer än åtta språk. För den tilldelades han bl.a. Augustpriset och Borås Tidnings debutantpris. Hösten 2015 gav han ut fågelprosasamlingen I starens tid tillsammans med fotografen Brutus Östling och den transformerades sen till radioserien Bannerheds bevingade vänner i P1.

 

Tomas Webster
Tomas Webster är revymakare och allmän mångsysslare. Genom åren har han stått på många scener t.ex. i Växjörevyn 2016, vilken också sändes i SVT för en miljonpublik. Ett av hans stora intressen är svensk film-, teater- och humorhistoria, vilket 2016 resulterade i en utställning med svenska humorprofiler.

 

Ulrika Gunnarsson
Ulrika Gunnarsson är uppvuxen med folkmusik och dans och det har lett henne på vägar via Raulandsakademiet i Norge, Musikhögskolan i Malmö och Universitetet i Limerick på Irland. I Ulrikas musikaliska kappsäck finns lite av varje men det är den småländska folkmusiken som väger tyngst. Hon sjöng under många år i bandet Sågskära och nu tillsammans med Jonas Åkerlund. Ulrika jobbar också som producent på Musik i Syd.

 

Usha Balasundaram
Usha Balasundaram är dansare och har turnerat världen över på de stora scenerna. Hon har sin bas i en av de äldsta formerna av indisk, klassisk dans. Usha bor nu i Sverige och undervisar i indisk dans på Huddinge Kulturskola och på sin egen dansskola.

 

Vigga Bro
Vigga Bro är bland annat känd som skådespelare, dramatiker och historieberättare. Hon inledde sin karriär med skådespeleri, men under det sena 80-talet började hon på allvar att arbeta med historieberättande. Idag är Vigga en av Danmarks största berättare och har en oerhört bred repertoar av berättelser från större delen av världen, men även en ansenlig andel egna verk. Hon utvecklade tillsammans med sin bortgångna make musikern Erik Moseholm, en musikalisk berättarkonst där musik och ord vävs samman. 

 

Xanthe Gresham
Xanthe Gresham är brittisk berättare med över 20 års erfarenhet med sig i bagaget. Materialet hon arbetar med kommer ofta från världens alla hörn och kanter och just nu turnerar hon med ett spännande persiskt material. Så många historier, så lite tid! Hon är glad att få besöka Sverige och ser fram emot att både få ge från sin egen berättelsepalett, men även att ta del av nya berättelser.

 

 

Kommentera