Medverkande

Alice Fernbank kommer från i England och hon kom i kontakt med muntligt berättande 2010 när hon arbetade som skådespelare i London. Berättelsens kraft drev henne gradvis allt djupare in i berättandets värld tills det blev både hennes passion och yrke. Nu bor Alice i Edinburgh. Hennes repertoar består av såväl världens folksagor som keltiska myter och improviserade berättelser. Hon har besökt många festivaler i olika länder och i år är det premiär för henne i Ljungby.

Medverkar på:

Invigningen

Giants

Bold Daughters

Anders Holmberg är bosatt i Stockholm men med rötter ända bort till västkusten. Han gillar absurda, fantasifulla och vackra berättelser i en salig blandning. Anders blev svensk mästare i berättarslam 2017.

Medverkar på:
Invigningen

Berättande i pub

Ständig död…

Kavalkad de luxe

 

Anna Fält har sedan ett tiotal år tillbaka ägnat sig åt scenkonst, röstexperiment, folksång, komposition och skapande av olika slag. Hon arbetar som sångpedagog och musiker men mest som solosångerska. Hennes blandning av urgammalt och nyskrivet material har hörts runt om i Sverige samt på turnéer i Island och på Färöarna. Annas röst har beskrivit som en “naturkraft” och ofta får hon höra “Jag har aldrig hört något liknande!”

Medverkar på:

The Nordic Voice

Skylore

Finnskogarnas magi

Anna Lilljequist hittar sina berättelser på de mest oväntade ställen. På sin lilla ekologiska gård Tassemarken lever hon sin vardag och tittar noga bland växternas alla vinklar och vrår. Ingenting är för litet för att upptäckas, varje blad eller blomma har en historia som är värd att berättas.

Medverkarpå:
Kulturell Mixtur

Antonio Rocha är mimare och berättare och blandar dessa två konstarter till en vinnande helhet. Han har med sin tenorröst, sina realistiska ljudeffekter och vackra rörelser, fyllt prestigefyllda arenor i många länder på sex kontinenter. Antonio har en gedigen utbildning inom teater och har studerat hos framstående mimare. Antonio är förtjust över att vara tillbaka på Ljungby till 30-årsfesten.

Bengt af Klintberg är mannen som gett folkloristiken ett ansikte. Många är de svenskar som fängslats och fascinerats av hans böcker allt ifrån den traditionella Svenska Folksägner till moderna sägner som i Råttan i pizzan. Sedan många år tillbaka är Bengt en uppskattad berättare på festivalen, där han blandar sin stora kunskap med varma anekdoter och humor. 1995 tilldelades Bengt Mickelpriset, för att ha spridit kunskap kring och skapat intresse för den muntliga berättartraditionen och dess sagor och sägner.

Bengt Göran Söderlind är en av initiativtagarna till Ljungby Berättarfestival och en välbekant röst hos besökarna. Bengt Göran berättar allra helst om verkliga händelser. Till vardags jobbar han som näringslivschef i Markaryd kommun. Bengt Göran tilldelades Mickelpriset 2009.

Boel Werner är barnboksförfattare och illustratör, bosatt i Ludvika men ursprungligen från Högsby i Småland. Hon berättar egna sagor med hjälp av en hembygd butai. Utöver flera egna böcker, har hon också illustrerat bl.a. boken Ritsagor.

Christin Edmark är intensivvårdsläkare. Hon fick sent i livet diagnosen ADHD, vilket förändrade hennes liv. Det var både en sorg och en glädje att till sist förstå sig själv. På berättarfestivalen berättar hon om sin resa och om att leva med en diagnos omgiven av myter och feluppfattningar. Idag har Christine startat ett nytt liv som föreläsare och singer-songwriter under artistnamnet Edda Mark.

Elisabeth Heilmann Blind

Elisabeth är utbildad skådespelerska och dansare. Hon har många års erfarenhet som professionell utövare inom såväl teater som dans och ger kontinuerliga workshops inom frigörande dans och grönländsk maskdans. Elisabeth är född och uppvuxen i Sisimiut på Grönland men bor sedan 1988 i norra Sverige.

Elisabeths programpunkter under festivalen:
13/6 kl 19.00 Medverkar hon med andra artister på invigningen
14/6 kl 20.45 Föreställning – Grönländsk maskdans
15/6 kl 10. 45 En dansföreställning – Den hemlösa 
15/6 kl 13.00 Workshop Mask- och Trumdans

Eva Andersson växte upp i Lund i en stor och färgstark familj. Nu bor hon sedan 30 år med man, hund, katt och spöke på en gammal herrgård i Småland. Eva har arbetat som dekoratör, bibliotekarie och som berättarpedagog på Sagomuseet. Hennes berättelser handlar om allt från hennes otroligt osanna barndomsupplevelser via småländska skrönor och sägner till ruskigt, ruggiga spökhistorier.

Ewert Ljusberg är trubadur, vissångare, underhållningsartist och fiktiva Republiken Jämtlands president sedan 1989. Under sin karriär som professionell artist från 1971 har han samarbetat med många framträdande vissångare som till exempel Sid Jansson och Cornelis Vreeswijk. Mest känd blev han som historieberättare i TV-programmet Har du hört den förut? Ewert vet verkligen hur man trollbinder en publik!

Fredrik Skott är folklorist vid Institutet för språk och folkminne. Han forskar bland annat på vargdagsskrock och praktiker från 1600-talet och framåt, men även om ritualer knutna till livets och årets högtider. De programpunkter Fredrik medverkar i sker i samverkan med  Institutet för språk och folkminnen .

Inställt pga sjukdom!
Gabriella Stenberg Wieser är teknisk doktor i rymdfysik. Hon arbetar som forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna. I sin forskning använder hon satellitmätningar för att studera hur solvinden växelverkar med omgivningen kring planeter och kometer. Dessutom arbetar hon med förberedelser inför rymdsonden JUICE’s expedition till Jupiter. Gabriella har under de senaste åren också varit en av panelmedlemmarna i TV-programmet Fråga Lund.

Golbang betyder Näktergalens sång. Bandet bildades 1994 och har gett ut fyra skivor. Frontartisten Rostam Mirlashari väver samman sin tradition från Baluchistan med musik från Mellanöstern och Sverige. Det här är världsmusik i världsklass!

Greger Ottosson är berättare, skådespelare och musiker från Västerbotten. Han är uppväxt i den lilla skogsbyn Gamla Brattsbacka i en familj med goda berättare. Redan 1982 var Greger kursledare i ämnet Muntligt berättande på Umeå universitet, långt innan berättandet hade uppmärksammats som konstform. I drygt 40 år har han arbetat på scenen med berättande och musik. Greger jobbar sedan 16 år tillbaka som skådespelare på Västerbottensteatern.

Gunilla Lundh Tobiasson har alltid sjungit och sjunger alltjämt. Gunilla har varit med om att skapa Musik i Sagobygd. Hon sjunger helst folkliga visor och barnvisor och numera sjunger hon mest tillsammans med barnbarnen. Hennes måtto är: Håll den folkliga visan igång!

 

Ingela Korsell är författare, grundskollärare och doktorand i pedagogik. Hon skriver just nu på boken Väsenologi en faktabok för 9-12-åringar om väsen i nordisk folktro tillsammans med illustratören Reine Rosenberg och faktagranskaren etnologiprofessor emeritus Ulf Palmenfelt. Boken släpps på Natur & Kultur hösten 2019. Ingela har fått stor uppmärksamhet för bokserien PAX som hon skrivit tillsammans med Åsa Larsson och illustratören Henrik Jonsson.

Fotograf: Thron Ullberg

Jamie Tehrani är professor i Antropologi vid Durham University. Hans forskning fokuserar på hur kulturen utvecklas när den överförs från person till person och från generation till generation. Exempel på detta är populära berättelser, traditionella folkspråk och dagens konspirationsteorier. Jamie väckte uppmärksamhet när han sa sig kunna spåra sagan om Rödluvan 2 600 år tillbaka i tiden.

Kajsa Bohlin är cirkusartist, estradpoet och berättare. Redan som åttaåring blev Kajsa upptäckt av den legendariske cirkusartisten Reino. Sedan dess har hon uppträtt runt om i världen och 2014 var hon med i den första nycirkusföreställningen på stadsteatern i Rio De Janeiro. Hon har också rest med Clowner utan gränser för att sprida skratt till barn i krisdrabbade områden. Kajsa är utbildad på Dans och Cirkushögskolan i Stockholm och har en bakgrund i poetry-slam.

Karin Nilsson älskar att fabulera, mixa sanningar och skrönor i ett gränsland där allt kan hända. Karin styr numera över sin egen tid efter många år som mycket uppskattad kunnig etnolog och museipedagog på Kulturparken Småland i Växjö.

Extrainsatt!
Lördag 15/6 kl 12.00 och fram till ca 14.30
Mäster Karin medverkar vid Barnens Festival:
SAGOLIKA SMYCKEN
Pyssel för häxor, prinsessor, prinsar och troll.

Kjell Sundberg är konstnär från Vilhelmina men som sedan länge bor i Ljungby. Han arbetar med måleri, träskulptur och grafik och har skapat Sagomuseet i Ljungby tillsammans med Mia Einarsdotter och Per Gustavsson. I april 2019 blev den nya delen av museet färdig. Kjell har också haft flera separatutställningar runt om i landet. Han tilldelades Ljungby kommuns kulturstipendium 1981 och Mickelpriset 2017.

Korpteatern består av Gunnar Nordlinder och Karen Petersen från Vånga. De spelar skojfrisk och interaktiv barnteater baserad på folksagor från när och fjärran. Gruppen har en fast scen på Friluftsmuseet Gamla Linköping men turnerar också på olika förskolor och på medeltidsmarknader. Gunnar: munspel, blockflöjt Karen: fiol, fiddla, trumma.

Söndag 16/6 kl 13.00 Råttprinsessan
Ljungby Museum

Krister Ljungberg är historiker och en välkänd profil i Ljungby med omnejd. På såväl bussturer, föreläsningar som vid vandringar har han försett Ljungbybor och tillresta med ökad kunskap om staden och landsbygdens kulturlandskap. Kristers engagemang och inlevelse brukar sprida stor glädje bland lyssnarna.

Lena Blomquist är präst i Lessebo-Hovmantorps pastorat. Hon tycker om att gräva i världens största berättarsamling och hittar ständigt nya guldkorn där. Skogen, fjället och sjön är Lenas inspirations- och rekreationsplatser både sommar och vinter. Hon hävdar dessutom med bestämdhet att fiolen är Guds och inte djävulens instrument!

Lisa Grotherus är professionell musiker och kompositör. Hennes huvudinstrument är klarinetter av allehanda slag men hon är också sångerska. Som kompositör skriver Lisa musik till sina olika band och till teater, radio och film. Lisa startade sin karriär i jazzgenren, men spelar även blues, pop, folk- och världsmusik.

Magnus Gustafsson är musikforskare och vice VD för Musik i Syd. Han har skrivit en rad musikvetenskapliga böcker och artiklar, är riksspelman och sitter på stol nr 15 i Smålands akademi.

Marie Länne Persson är balladsångerska, folkmusiker och författare med den medeltida balladen som specialitet. Sång, harpa och gitarr är hennes instrument och i år medverkar hon både som artist och tillsammans med Slaka Balladforum.

Mattias Pérez är bosatt i Karlstad och är en av Sveriges främsta gitarrekvilibrister. Han har främst varit aktiv inom folk- och världsmusikgenren och har turnerat över stora delar av världen. Han undervisar på Musikhögskolan Ingesund. Han har även medverkat i teateruppsättningar t.ex. vid Västanå teater och har spelat på mer än 30 skivproduktioner. Här framträder han tillsammans med Sofia Karlsson.

Meg Nömgård är sedan 2012 verksamhetsledare för Sagobygden. Hennes starka driv och passion för berättarkonsten har gett henne stort erkännande bl.a. genom det svenska UNESCO-priset som hon tilldelades 2016. Meg är en väl etablerad berättare med rötter i de småländska skogarna. Hon har också en ansenlig mängd berättelser som hon samlat på sig vid tidigare arbete utomlands.

Mikael Öberg är en internationellt verksam berättare och han samarbetar ofta med musiker och andra konstnärer. Hans berättarstil är full av energi och fysiska uttryck. Bland projekten återfinns nordisk mytologi i indisk Pandvani-stil, Kalevala på svenska samt mytologiska salonger. Mellan framträdandena beger han sig iväg på resor till länder som Island, Indien och Marocko för att studera källtexter eller uppleva hundraåriga obrutna berättartraditioner.

Monika Eriksson berättar för alla, från de allra yngsta till de med mer än 100 år på nacken. Hon har en förkärlek för folksagor och berättar gärna om människoöden som fastnat i hennes hjärta. Monikas trädgård är full av småkryp, troll och allehanda varelser och de får alla rum i hennes berättande. Monika tilldelades Mickelpriset år 2000.

Ola Hemström är radioproducent och har i många år arbetat med att ge vanliga människor en plats, bl.a. genom att lyssna igenom alla inskickade bidrag till Lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1. Han arbetar även med dokumentärprogrammen P4 Dokumentär, radioserien Svenska berättelser och Tendens. Svenska berättelser är en sorts radioskola där lyssnare får skriva och berätta sina egna historier några har även satts upp på Dramaten. För några år sedan skrev han boken Stormen, där människor berättar om stormen Gudruns härjningar.

Pelle Olsson är norrlänningen som blev stockholmare men som numera är smålänning. Pelle är flerfaldig svensk och nordisk mästare i muntligt berättande. Han är skrönornas mästare och har nästan alltid sig själv i huvudrollen.

Medverkar i följande programpunkter:
Vitsarnas afton
Öppen scen

Saga Alexanderson är uppvuxen längs den slingrande grusvägen i Agunnaryd, som trampats av berättarna Mickel i Långhult och Halta-Kajsa i Ryd. Hon är en numera pensionerad skolbibliotekarie och berättar gärna både om det som hänt och inte hänt.

Siw Svensson var berättarpedagog på Sagomuseet fram till juni 2018. Numera är hon pensionär, åtminstone på papperet… Hon är en välkänd underhållare i regionen. 2016 tilldelades hon Ljungby Kulturpris för sina insatser som berättare. När Siw berättar kastas åhörarna, oavsett ålder, in i en värld full av både magiska sagor, tokiga skrönor och mörka sägner.

Tine Winther har de senaste två decennierna ägnat sig åt berättande inom socialt arbete. Hon har varit aktiv i Sveriges berättarrörelse och är utbildad scenberättare på The School of Storytelling på Emerson College i England. Sedan januari 2019 arbetar Tine som berättarpedagog på Sagomuseet.

Tora Wall är folklorist och berättare. Hon arbetar i vanliga fall med sagor, sägner och folktro på Nordiska museet men är just nu tjänstledig för att doktorera i folkloristik vid Åbo Akademi. Hennes specialområden är väsen och magi. Tora är aktiv som folkbildare i TV och radio, där hon bland annat berättar om folktro och traditioner.

Ulrika Gunnarsson är uppvuxen med folkmusik och dans och det har lett henne på vägar via Raulandsakademiet i Norge, Musikhögskolan i Malmö och Universitetet i Limerick på Irland. I Ulrikas musikaliska kappsäck finns lite av varje men det är den småländska folkmusiken som väger tyngst. Hon sjöng under många år i bandet Sågskära och nu oftast tillsammans med Jonas Åkerlund. Ulrika jobbar också som producent på Musik i Syd.