Medverkande

Det kommer musiker och berättare till oss ända från USA, Danmark, Storbritannien, Syrien, Norge, Senegal, Finland och Göteborg. Festivalen förser den intresserade med kurser, livsberättelser, vitsar, seminarier, konserter, föreställningar, film, barnäventyr och dessutom en hel festkväll på Gamla torg!

Anders Svensson från Diö är uppvuxen med fiol och folkmusik. Han började spela redan som 6-åring. Han blev riksspelman 1989. Anders har ingått i den småländska folkmusikgruppen Sågskära under många år och har också bl.a. gett ut soloskivan Bara för ros skull 2005. Anders är en spelman utöver det vanliga med teknisk fulländning och stor variationsrikedom.

Anna Roberts-Gevalt & Elizabeth LaPrelle är två unga arvtagerskor till den mytomspunna musiken från Appalachian-bergen i nordöstra USA. Med sin ärliga och råa stämsång ackompanjerad av bland annat banjo och gitarr så tar de dessa uråldriga sånger in i 2000-talet och presenterar dem för en ny publik. De har ett nära förhållande till de gamla traditionsbärarna och arkiven men paketerar musiken i nya omslagspapper. Anna är en nyfiken musiker som spänner mellan gamla ballader och nya ljudlandskap. Elizabeth är en världsberömd balladsångare som fått flera priser bl a från Library of Congress vid 16 års ålder! Detta är duons första turné i Sverige!

 

Annemarie Krarup är en dansk berättare vars berättande inte känner några gränser. Hon berättar för barn och vuxna, på skolor och företag, i kyrkor och restauranger, på berg och öar, vid kust och ombord på vikingaskepp – där den goda berättelsen behövs helt enkelt! Annemarie undervisar i hur man kan använda berättande i undervisningen för att arbeta med identitet och värdegrund. Hon har en repertoar som framför allt innehåller gamla danska och nordiska folksagor samt historier om kvinnor.

Axel Sondén & Flyttfåglarna har en egenskapad genre – visfolkpopfusion, som har visat sig vara svår att motstå för de flesta. Bandet har nyligen släppt skivan Slutsåld och spelat på flera av landets största visfestivaler. Nu flyger de till Ljungby för att spela och berätta om världen ur ett flyttfågelperspektiv, samt om flyttfåglar ur ett världsperspektiv.

Beathe Frostad har över 20 års erfarenhet av berättande och teater. Hon har gjort många turnéer i hemlandet Norge för både vuxna och barn. Beathe har undervisat i berättande på högskolenivå och brinner för att använda berättandet som ett verktyg för att skapa förändring.

Bengt af Klintberg är mannen som gett folkloristiken ett ansikte. Många är de svenskar som fängslats och fascinerats av hans böcker allt ifrån den traditionella Svenska Folksägner till moderna sägner som Råttan i pizzan. Sedan många år tillbaka är Bengt en uppskattad berättare på festivalen, där han blandar sin stora kunskap med varma anekdoter och humor. 1995 tilldelades Bengt Mickelpriset, för att ha spridit kunskap kring och skapat intresse för den muntliga berättartraditionen och dess sagor och sägner.

Bengt Göran Söderlind är en av initiativtagarna till Ljungby Berättarfestival och en välbekant röst hos besökarna. Bengt Göran berättar allra helst om verkliga händelser. Till vardags jobbar han som näringslivschef i Markaryd kommun.

Bertil Olsson är mycket historiskt och kulturellt intresserad av hembygden och han är därför en given man för ordförandeskapet i Vislanda Hembygdsförening. Bertil är med på en av sägenresorna, där han kommer att berätta om Gunnar Olof Hyltén-Cavallius.

Är historieberättare från Tånnö som medverkar i Värnamo under lördagen.

Brita Björs från Järvsö är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Hon frilansar som sångare, musiker, kompositör, skådespelare och musiklärare. Brita är specialiserad på folkmusik från Norden-Europa-USA och är mer intresserad av uttryck än av tradition. Hon känns igen från The Erotica Project, Tall Dark Strangers och Folkmusikens Beyoncé.

Carl-Erik Carlsson är sångare och musiklärare med fokus på den svenska folkmusiken. Just nu arbetar han främst med att lära ut svenska med hjälp av sång på SFI (Svenska för invandrare). Carl-Erik ingår bl.a. i The Erotica Project.

Dan Hylander bildade under 1970-talet rockgruppen Raj Montana Band. Han har bland annat gett ut album som Döende oskuldSeptemberBella notteCalypso och … om änglar o sjakaler innehållandes klassiska låtar såsom HöstFarväl till KatalonienSvart kaffeSkuggor i skymningen och 21/3.

Han har dessutom fått Rockbjörnen två gånger. Under senare delen av 1990-talet övergick Hylander med stor framgång till att skriva musik åt och producera andra artister. På Tomas Ledins skiva Med vidöppna fönster från 2004 är låtarna skrivna och producerade av Dan Hylander och Tomas Ledin tillsammans.

Som låtskrivare har hans sånger framförts och/eller spelats in av artister som Thorsten Flinck, Totta Näslund, Kal P Dal, Sven-Ingvars, Tomas Ledin, Larz-Kristerz, Christina Lindberg, Niels Jensen, Björn Skifs m.fl.

Daniel Morden är en av världens ledande talespersoner för muntligt berättande. Daniel har glatt publiken över hela världen med sina föreställningar, bland annat på berättarfestivaler i Vancouver, Oslo och Yukon. Han har också arbetat med tv och radio och har skrivit sex barnböcker. Daniel tilldelades nyligen Hay Festival Medal för sitt bidrag till muntligt berättande. Nu besöker engelsmannen Ljungby Berättarfestival både som artist och kursledare.

Daniel Reid är en av Sveriges pionjärer som saxofonist inom folkmusiken. Han är en mångfacetterad musiker som är lika hemma som solist i en stråkkvartett, i ett världsmusikband eller som musikalisk ledare i teatersammanhang. Daniel briljerar på scen tillsammans med band som Golbang, FAB och Daniel & Emma Reid.

Debs Newbold är en av Storbritanniens mest spännande och skickliga artister när det kommer till att skapa lekfulla och tankeväckande föreställningar som når inunder huden. Hon blandar den moderna teaterformen med den intimitet och informalitet som finns i det muntliga berättandet. Till festivalen tar Debs med sig sin repertoar av Shakespeares dramer.

Dorte Futtrup är en dansk berättare som sedan 1990 arbetat med att förmedla den muntliga berättartraditionen. Förutom muntligt berättande föreläser hon om berättarkonst, kommunikation och hur storytelling kan användas som ett redskap.

Ellen Sjömålen är anställd berättarpedagog på Sagobygden och berättar för alla åldrar. Hon besöker regelbundet bibliotek och skolor i regionen och bjuder på berättelser av alla slag.

Emma Reid har sina rötter i både den engelska och svenska folkmusiktraditionen. Emmas personliga spelstil och förmåga att tala genom fiolen gör henne till en enastående musiker och en av Sveriges mest eftertraktade spelmän. Hon spelar med bl.a. Ellika Frisell, Lena Willemark, Mats Rehnman, Daniel Reid och den engelska stråkkvartetten Methera.

Eva Andersson växte upp i Lund i en stor och färgstark familj. Nu bor hon sedan 30 år med man, hund, katt och spöke på en gammal herrgård i Småland. Eva har arbetat som dekoratör, bibliotekarie och som berättarpedagog på Sagomuseet. Hennes berättelser handlar om allt från hennes otroligt osanna barndomsupplevelser via småländska skrönor och sägner till ruskigt, ruggiga spökhistorier.

Filmregion Sydost är en ideell förening som verkar som ett regionalt resurscentrum för film i Blekinge, Kalmar och Kronoberg. Deras uppdrag är att stärka filmen och den rörliga bildens ställning och utveckling i sydostregionen. De ansvarar under festivalen för programpunkten Filmfika.

Fredrik Skott är folklorist vid Institutet för språk och folkminne. Han forskar bland annat på vargdagsskrock och praktiker från 1600-talet och framåt, men även om ritualer knutna till livets och årets högtider.

Greger Ottosson är berättare, skådespelare och musiker från Västerbotten. Han är uppväxt i den lilla skogsbyn Gamla Brattsbacka i en familj med goda berättare. Redan 1982 var Greger kursledare i ämnet Muntligt berättande på Umeå universitet, långt innan berättandet hade uppmärksammats som konstform. I drygt 40 år har han arbetat på scenen med berättande och musik. Greger jobbar sedan 16 år tillbaka som skådespelare på Västerbottensteatern.

Gunnel Carlson är trädgårdsjournalist och författare. Hon är känd som programledare för TV-programmet Gröna rum. Hon är också initiativtagare till Tusen Trädgårdar. Gunnel föreläser, medverkar i Go’ kväll, Trädgårdskampen och ansvarar för hemsidan Trädgårdsriket. Under festivalen kommer hon bjuda på sin livsberättelse.

Håkan Nordmark är historiker och museipedagog på Kulturparken Småland. Håkan har deltagit på festivalen flera gånger tidigare med sina outtömliga historiska kunskaper. I år kommer han dyka upp som Gunnar Olof Hyltén-Cavallius.

Hussien Saad växte upp i södra Libanon med en farfar som älskade att berätta sagor och andra historier. Farfadern lärde Hussein sina berättelser och många av dem kommer han fortfarande ihåg och berättar vidare. Hans föräldrar och farfar var flyktingar från Betlehem i Palestina. Hussein bor och arbetar i Markaryd.

Isabella Eklöf är regissör, klippare och manusförfattare. Hon har en examen i filmregi vid Akademi Valand och Den Danske Filmskole.

Isabella arbetar regelbundet med översättning från danska, svenska och engelska. Hon har också publicerat noveller och poesi på svenska.

Sedan 2007 har hon huvudsakligen varit verksam i Danmark, där hon regisserat en handfull kortfilmer.

Holiday, hennes spelfilmsdebut, var uttagen till tävlan i Nordic Dragon Award vid filmfestivalen i Göteborg och tävlade också i Sundance-festivalens World Cinema Dramatic Competition (2018).

Tillsammans med John Ajvide Lindqvist och regissören Ali Abbasi har Isabella Eklöf skrivit manus till Gräns (2018), en ny svensk film som balanserar i gränslandet mellan verklighet och det övernaturliga. Den är baserad på John Ajvide Lindqvists novell med samma namn. Filmen är uttagen till Cannes-festivalen i kategorin Un Certain Regard, vilket gör Gräns till den 10:e svenska filmen i kategorin sedan dess tillkomst.

Jenny Svensgård har sedan barnsben varit intresserad av lokalhistoria och människors berättelser. En lyssnare som på senare år börjat berätta, i alla fall i poddcast-version. Hon är ordförande i Odensjö Hembygdsförening, berättare och byggnadsantikvarie. Jenny och Ola Hemström har dragit igång projektet Hembygdspodden, den första av sitt slag i Sverige med målet att bevara de muntliga berättelserna innan de försvinner. De har båda drömmen om en bandspelare i varje by.

Jonas Åkerlund är fiolspelman och multiinstrumentalist med fötterna i flera traditioner och som har stora öron för det som händer i stunden. Han har spelat i slott och koja i många länder, både som solist och ensemblemusiker. Jonas spelar fiol, gitarr, munspel, säckpipa eller något annat som behövs.

Jonas Tarestad är manusförfattaren bakom succéspelet Year walk som släpptes 2013 av svenska spelstudion SIMOGO. Jonas har ett stort intresse för folktro och detta speglar tydligt av sig i spelet, som handlar om seden att företa sin årsgång. Via fängslande berättelser låter han spelaren träffa på folktrons väsen som både skrämmer och lockar.

Kalle Lind är en man med många strängar på sin lyra. Författare, satiriker, ståuppare och poddmakare. Han beskriver sig själv som diversearbetare i kulturbranschen. På festivalen kommer han tillsammans med Bengt af Klintberg spela in ett avsnitt till succépodden Snedtänkt. I programmet, som görs i samarbete med Sveriges Radio, samtalar Kalle med folk som snöat in på udda kulturer och märkliga fenomen.

Kristofer ”Kiggs” Carlsson är regissör, författare, klippare och fotograf från Växjö. Han gjorde sin första musikvideo när han var 7 år gammal. Just nu är ”Kiggs” aktuell med sin fantasy-kortfilm Spiritus Lepus om mänskliga kaniner, inspelad i Kleva gruva i Småland. Filmen är antagen på festivaler i USA; Kanada, Storbritannien mm och vann nyligen två priser på den ansedda Filmquest-festivalen i Utah, USA.

Lamine Cissokho är spelman och griot från Senegal, som spelar den västafrikanska harpan kora och sjunger. 2001 flyttade han till Sverige och bor nu i Vassmolösa i Småland. Han har spelat med många musiker och gillar mötet med olika kulturer och musikstilar. Lamine har gett ut tre album, har turnerat i flera länder och gjort otaliga barnföreställningar.

Lina Teir är en finlandssvensk multikonstnär som skriver, sjunger, spelar, regisserar och undervisar. Lina skriver och framför egna visor på finlandssvenska som en helhet med sceniskt och musikaliskt berättande. Lina har, tillsammans med Linda Bäckman, startat kampanjen We see you – för mänskliga rättigheter och en etiskt hållbar asylpolitik i Finland.

Magnus Gustafsson är musikforskare och vice VD för Musik i Syd. Han har skrivit en rad musikvetenskapliga böcker och artiklar, är riksspelman och sitter på stol nr 15 i Smålands akademi.

Magnus Lundmark har under sina år som slagverkare provat på flera musikstilar bland annat folkmusik, pop, rock, metal, electro folk och funk. Han har även medverkat i större teaterproduktioner på Smålands Musik & Teater både som musiker och skådespelare. Idag spelar Magnus slagverk med bl.a. trion Sotali – modern folkmusik med inspiration från Västerbotten. Magnus har även delat scen och uppträtt med artister som Abalone Dots, Fribo, Junekvintetten, Ulrika Bodén, Breabach, Peatbog Faeries och Karen Tweed m. fl.

Maria Sedell kom efter berättarutbildning på Emerson College i England fram till att hon inte kan leva utan berättandet. Sedan dess har hon gjort egna berättarföreställningar i många olika sammanhang och producerat berättarföreställningar. Maria är utbildad storyteller, pedagog och konstnär med lång erfarenhet av berättande och pedagogiskt arbete.

Maria Stansert bor i Lagan sedan barndomen och jobbar som integrationspedagog på Ljungby kommun till vardags. Fritiden ägnas uteslutande åt kultur. Bland annat är hon aktiv i kulturföreningen Kulpåsen och Ljungbyrevyn. Maria brukar oftast vara bakom scen, men lockelsen för dåliga ordvitsar drar nu upp henne på scenen under Berättarfestivalen!

Mats Rehnman är en internationellt erkänd scenberättare. Han har turnerat och gästat festivaler i 25 länder och fyra världsdelar. Han har skrivit böcker om storytelling och han undervisar professionella scenartister. Mats är en nestor inom berättarrenässansen och är arkitekten bakom det svenska Berättarnätet Sverige samt det europeiska berättarnätet FEST. Mats glöder för berättarkonstens utveckling och är ständigt sysselsatt med att definiera och utveckla denna konstart. Mats har även en konstutställning på Sagomuseet under festivalen.

Methera är en unik stråkkvartett baserad i England och med starka rötter i den engelska folkmusiken. Genom sina nationella och internationella turnéer och samarbeten samt BBC-radiouppträdanden har de etablerat ett rykte om sig att vara en färgsprakande live-akt. Svensk-engelska Emma Reid (fiol), engelska Lucy Deakin (cello), John Dipper (fiol) och Miranda Rutter (altfiol) låter folkmusiken höras genom kammarmusikens rika klangvärld

Niemis far var polis och hans mor var lärare och talpedagog. Han började att skriva dikter och noveller i femtonårsåldern och drömde tidigt om att bli författare. Han utbildade sig till gymnasieingenjör inom el- och teleteknik på fyraårig teknisk linje och flyttade i samband med det till Luleå, där han blev kvar i 20 år innan han flyttade tillbaka till Pajala. Niemi, som bland annat har arbetat som lärarvikarie, debuterade 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan. Han har skrivit lyrik, prosa och dramatik för både radio och scen.

Han fick sitt genombrott med Populärmusik från Vittula, som också blev belönad med Augustpriset 2000. Mycket av inspirationen kommer från den egna uppväxten i det tvåspråkiga Pajala i Tornedalen.

Mikael Thomasson arbetar sedan tio år tillbaka som berättarpedagog på Sagobygden. Det är Mikaels förmåga att fånga publiken och hans enorma närvaro som gjort honom till en mycket uppskattad berättare, både på scen och i skolverksamheten. Han berättar gärna sagor, skrönor och sägner, men även berättelser ur sitt eget liv.

Minnamaria S. Friis-Hansen är sångpedagog, körledare och sångerska med passion för rösten som instrument, solo och i samklang med andra. Hon är utbildad på Musikhögskolan i Malmö och på Malungs Folkhögskola i folklig sång. Minnamaria är medlem i vokalgruppen Tunga Gruppen och sjunger, musicerar och komponerar musik tillsammans med sin man Jens Friis-Hansen. Hon har bland annat skrivit musikalen ”Världen Anropar” för Gotlandsmusikens brassextett, för och med barn, samt skrivit texter och sjungit i bandet Blå Kosmos. Via musiken har Minna kunnat göra spännande inre och yttre resor, de yttre har fört henne till övriga delar av Europa, Cuba och Jordanien. De inre resorna som Minnamaria har gjort med sången har utvecklat hela hennes väsen som sången gör med oss människor när vi låter musiken få omsluta oss på riktigt.

 

 

Monika Eriksson berättar för alla, från de allra yngsta till de med mer än 100 år på nacken. Hon har en förkärlek för folksagor och berättar gärna om människoöden som fastnat i hennes hjärta. Monikas trädgård är full av småkryp, troll och allehanda varelser och de får alla rum i hennes berättande. Monika tilldelades Mickelpriset år 2000.

Nahide Arabadji är estradpoet som skrivit hela livet. Hon har de senaste åren deltagit i flera Poetry Slam-tävlingar. Nahide har vunnit kval i både Växjö och Uppsala och tagit sig vidare till SM för båda städernas räkning. Hon är en poet som gärna sätter färg på osynlighet och samtidigt tycker att det osynliga är vackrast.

Ola Hemström är radioproducent och har i många år arbetat med att ge vanliga människor en plats bl. a. genom att lyssna igenom alla inskickade bidrag till Lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1. Han arbetar också med dokumentärprogrammen P4 Dokumentär, Tendens kortdokumentärer och radioserien Svenska berättelser, en sorts radioskola där lyssnare får skriva och berätta sina egna historier. Svenska berättelser har också satts upp på Dramaten i Stockholm.

Är norrlänningen som blev stockholmare men som numera är smålänning. Pelle är flerfaldig svensk och nordisk mästare i muntligt berättande. Han är skrönornas mästare och har nästan alltid sig själv i huvudrollen.

Per Gustavsson är berättare och författare. Per var en av de som återväckte intresset för den muntliga berättarkonsten i Sverige. Han letar gärna efter bortglömda historier i arkiv och lusläser gamla luntor för att hitta skatter ur den muntliga traditionen. Per har precis utkommit med det 2000-sidiga bokverket Folksagan i Sverige, tillsammans med Ulf Palmenfelt.

Richard Martin är den uttråkade eleven, som blev lärare, som blev berättare och som aldrig tittat tillbaka! Född och uppvuxen i Storbritannien flyttade Richard till Tyskland på 1970 – talet, där han idag lever och verkar som berättare. Han reser land och rike runt med sina föreställningar. Sagobygden ligger Richard varmt om hjärtat sedan hans förra besök, då han fick tag på Den förtrollade Pissepottan översatt till tyska. Han erbjöd sig att översätta boken till engelska och hösten 2017 kom The Magic Pisspot ut. Så bli inte förvånad om Richard berättar en och annan svensk folksaga!

Rolf Petersson är konstnär från Bredaryd som berättar om en händelse under våren och om förargelseväckande konst. Han medverkar i Värnamo på lördagen.

Saga Alexanderson är uppvuxen längs den slingrande grusvägen i Agunnaryd, som trampats av berättarna Mickel i Långhult och Halta-Kajsa i Ryd. Hon är idag en glad pensionär och berättar gärna om både det som har och inte som inte har hänt.

Siw Svensson är berättarpedagog på Sagomuseet och en välkänd underhållare i regionen. 2016 tilldelades hon Ljungby Kulturpris för sina insatser som berättare. När Siw berättar kastas åhörarna, oavsett ålder, in i en värld full av både magiska sagor, tokiga skrönor och mörka sägner.

Sven blev intresserad av musik tidigt. Skriver egen musik inspirerad av allt från Beatles till Sex Pistols. På festivalen medverkar han med sin akustiska gitarr tillsammans med Pelle Olsson.

Teater 16 är en ideell kulturförening för unga mellan 16–25 år, i Ljungby. Den består av en teatergrupp men också av musik, dans, konst m.m. Verksamheten omfattar nästan hundra unga vuxna som arbetar inom olika kulturområden. Teatergruppen har sedan 2014 nått flera framgångar bl.a. representerade man riksteatern i projekt LÄNK 2014 och medverkade på Juventafest i Sarajevo. Numera driver man också Lokal 16, där vi får uppleva dem under festivalen.

Tomas Webster är revymakare och allmän mångsysslare. Genom åren har han stått på många scener t.ex. i Växjörevyn 2016, vilken också sändes i SVT för en miljonpublik. Ett av hans stora intressen är svensk film-, teater- och humorhistoria, vilket 2016 resulterade i en utställning med svenska humorprofiler. Nu är han mest aktiv i kulturföreningen Kulpåsen och Ljungbyrevyn.

Ulf Palmenfelt reste under många år Sverige runt och berättade sagor och sägner för skolbarn. Då passade han på att samla in barnens spökhistorier, Bellmanvitsar, gåtor, rim och ramsor. Det har också blivit en hel del kedjebrev, festliga fotostatkopior och all möjlig folklore som sprids över internet, som Ulf sen har skrivit om i böcker och artiklar. Nu arbetar han som lärare i etnologi vid Högskolan på Gotland och undervisar studenterna i hur spännande det är att undersöka berättelser och berättande. Han har precis utkommit med det 2000-sidiga bokverket Folksagan i Sverige, tillsammans med Per Gustavsson.

Ulrika Gunnarsson är uppvuxen med folkmusik och dans och det har lett henne på vägar via Raulandsakademiet i Norge, Musikhögskolan i Malmö och Universitetet i Limerick på Irland. I Ulrikas musikaliska kappsäck finns lite av varje men det är den småländska folkmusiken som väger tyngst. Hon sjöng under många år i bandet Sågskära och nu oftast tillsammans med Jonas Åkerlund. Ulrika jobbar också som producent på Musik i Syd.

Vibeke Hyltén-Cavallius är berättare från Småland och är inspirerad av såväl småländska som mångkulturella sagor, skrönor och myter. Vibeke ansvarar för en av årets sägenresor.