Nyheter

Späckat workshop-program

2018-05-09

I år bjuder Ljungby Berättarfestival på ett späckat workshop-program med både lokala, nationella och internationella kursledare. Årets workshops berör både berättande som konstform och som pedagogiskt verktyg, i år finns något för alla att välja. Anmäl dig till den eller de kurser du önskar gå via www.biljettkiosken.se
Nedanför kan du läsa en kort beskrivning av kurserna. Klicka på deras rubrik så får du mer info.

 TVÅSPRÅKIGT BERÄTTANDE
Kursledare: Beathe Frostad
Tid: Fredag 15 juni 9.00 – 12.00
Plats: Garvaren Sal Ljungberg
Tillsammans undersöker vi hur vi kan berätta på två språk i en och samma berättarstund, använda båda språken som en resurs och göra dem likvärdiga. Kursledaren Beathe Frostad är en av pionjärerna i flerspråkig berättarkonst.

 

FOLKLIG SÅNG
– Din unika röst i den klangrika folkliga tonvärlden
Kursledare: Minnamaria S. Friis-Hansen
Tid: Fredag 15 juni 9.00-12.00
Plats: Garvaren, sal Sohlberg
Vi lär oss folkliga sånger, vallåtar, trallar, sorgliga och roliga visor från olika delar av Sverige och kanske en och annan ton från grannländerna. Minnamaria har lång erfarenhet av sångundervisning i olika former, enskilt och i grupp och för olika åldrar, från små barn i stora körer till unga och äldre.

GESTALTNING I DET MUNTLIGA BERÄTTANDET
En workshop om att ge liv åt karaktärer i berättelsen utan att spela teater.
Kursledare: Greger Ottosson
Tid:
Fredag 15 juni 13.00 – 16:00
Plats: Garvaren Sal Ljungberg
Greger Ottosson är berättare, skådespelare och musiker från Västerbotten. I drygt 40 år har han arbetat på scenen med muntligt berättande.

 

DET MUNTLIGA BERÄTTANDETS GRUNDER
Kursledare: Siw Svensson
Tid: Lördag 16 juni 9.00 – 12.00
Plats: Garvaren, sal Ljungberg
Kursen lämpar sig för såväl nybörjaren som den något mer erfarne berättaren.
Siw Svensson är berättarpedagog på sagomuseet i Ljungby och har många års erfarenhet av att inspirera andra till att berätta.

 

BREATH ON THE ASHES
– en workshop om att ta tillvara på traditionella berättelser i modern skepnad
Kursledare: Daniel Morden
Tid: Lördag 16 juni 9.00-12.00
Plats: Garvaren, sal Sohlberg
Daniel Morden är en av Storbritanniens mest populära berättare av traditionella historier. Under workshopen kommer han guida kursdeltagarna genom processen att anpassa en gammal text till dagens berättande. Han kommer använda egna berättelser som exempel och prata om hur man använder bild, dialog och gester i sitt berättande. Du behöver inte vara en erfaren berättare för att gå denna kurs, däremot är det en fördel om du har goda engelska kunskaper. Kursen är på engelska.

 

 

 

Jonas Tarestad – manusförfattaren bakom Year Walk

2018-05-07

Jonas Tarestad är manusförfattaren bakom spelet Year Walk där berättelsen som Årgång står i fokus. Han har ett stort intresse för folktro och under årets festival kommer han föreläsa om arbetet med Year Walk samt delta i seminariet Folksagan i Sverige där han och Ulf Palmenfelt samtalar om saga och folktro i en digital värld.

Köp biljetter till Jonas programpunkter via biljettkiosken!

 

Debs Newbold kommer till festivalen!

2018-05-04

I år gästas festival utav en av Storbritanniens skickligaste berättare när det kommer till att skapa spännande, lekfulla och tankeväckande föreställningar. Hennes namn är Debs Newbold och till festivalen kommer hon med sin repertoar av Shakespeares dramer. Bland annat den gastkramande berättelsen om King lear.

Boka din biljett till Debs föreställning King Lear redan idag!

 

Filmfika Fantasy – Vad är verkligt, vad är overkligt?

2018-05-02

Under årets Ljungby Berättarfestival bjuder Filmregion Sydost in till en Filmfika med utgångspunkt i fantasins värld. Hur ser den moderna sagan ut på film och TV idag? Vad har sagoberättandet och berättande i rörliga medier gemensamt? Vi visar regionala kortfilmer och arbete under utveckling på bioduken. Gästar gör bland annat filmskaparna Kristofer Kiggs Carlsson och Isabella Eklöf.

Entré: Festivalpass

Säkra din plats idag och boka via  kontakt@ljungbyberättarfestival.se!

Snusk på festivalen

2018-04-20

The Erotica Project sjunger fula visor på fredag kväll

I år ger vi plats på festivalen för fula visor, erotiska historier och förbjudna sagor. I alla tider har denna  snusk funnits parallellt med finkultur, det högstämda och det politiskt korrekta. Berättelserna och visorna  har dock ansetts opassande och därför gömts undan.
Ofta upptecknade inte insamlare materialet. Men det spreds ändå flitigt, särskilt i enkönade manliga miljöer. Några av berättelserna kan idag uppfattas som nedsättande mot kvinnor, andra har en udd riktad uppåt som känns högst aktuellt. Hur man än ser det är dessa visor och berättelser en betydande del av vårt muntliga kulturarv.
Klicka på ikonen/taggen  ”Snusk” så får du upp flera programpunkter.

Utöver föreställningarna kommer det också bli en utställning med Mats Rehnmans illustrationer till boken

Kalle Lind kommer

2018-04-15

Kalle Lind kommer glädjande nog till festivalen och spelar in ett podavsnitt där han intervjuar Bengt Af Klintberg. Snedtänkt heter Kalles populär pod. Klicka på länken så kan du lyssna!

http://sverigesradio.se/snedtanktmedkallelind

Helafton på Gamla Torg

Vi hoppas på ett fullsatt Gamla Torg på fredagen. Klockan 17.00 inleder Dan Hylander med band och sedan kommer det vara fullt med aktiviteter hela kvällen. 200 kr kostar hela kalaset!

Välkommen till festivalen 2018

2018-04-05

2018 års festival kommer att uppmärksamma Gunnar Olof Hyltén-Cavallius, den svenska folklorismens fader. Under 1800 talet gjorde han stora insamlingar av folktro, sägner, folksagor, visor och ballader. Under festivalen kommer det att berättas och sjungas ur hans samlingar och han kommer också att uppmärksammas som person. Nordiska och brittiska berättare kommer att presentera berättelser från sina hemländer som anknyter till Gunnar Olofs insamlade material.