Fredag 15 Juni

09:00 - 12:00

Tvåspråkigt berättande


Workshop På lättförståelig norska
Plats

Garvaren Sal Ljungberg

Medverkande

Beathe Frostad – NO


Tillgänglighet


Kan man skapa en berättarstund som passar alla lyssnare oavsett vilket språk man pratar? Hur gör man för att det skall bli mer än en berättarstund med tolk? Tillsammans undersöker vi hur vi kan berätta på två språk i en och samma berättarstund och använda båda språken som en resurs och göra dem likvärdiga. Kursledaren Beathe Frostad är en av pionjärerna i flerspråkig berättarkonst. Hon är övertygad om att tvåspråkigt berättande är ett fantastiskt sätt att utnyttja den kraft och de resurser som finns i en flerspråkig grupp. I samarbete med Nationalbiblioteket i Norge och flera länsbibliotek har hon och hennes kollega Charlotte Øster utvecklat en kursserie och en metodik i tvåspråkigt berättande. Kursen lämpar sig för såväl proffsberättaren som den mindre erfarne.

Pris 400 kr

Köp Biljett

09:00 - 12:00

Folklig sång – Din unika röst i den klangrika folkliga tonvärlden


Workshop
Plats

Garvaren sal Sohlberg

Medverkande

Minnamaria S. Friis-Hansen – SV


Tillgänglighet


Vi lär oss folkliga sånger, vallåtar, trallar, sorgliga och roliga visor från olika delar av Sverige och kanske en och annan ton från grannländerna. Om intresse finns kan vi nosa på grunderna inom kulning. Eller varför inte på ett folkligt baserat tonmaterial improvisera fram enkla melodier och andra spännande ljudlandskap med enbart våra unika fantastiska röster. Minnamaria har lång erfarenhet av sångundervisning i olika former, enskilt och i grupp och för olika åldrar, från små barn i stora körer till unga och äldre. Minnamaria håller i workshops i folklig sång och kulning samt i gruppstärkande musikworkshops som handlar om att våga låta. Hon har även erfarenhet som sångerska i jazz, folkmusik,vis, och popgenren i olika musikaliska grupper och band, både som kompositör och sångerska. Improvisation är en viktig ingrediens i hennes konstnärliga uttryck. Minnamaria arbetar deltid som huvudlärare i sång på Gotlands Folkhögskola.

 

Pris 400 kr

Köp Biljett

10:00 - 10:30

Berättelser vid väggen


För barn lämplig från 6 år
Plats

Utanför Roddys konditori

Medverkande

Mats Rehnman – SV
Mats Rehnman har skapat de vackra väggmålningarna vid Roddys café. Nu står han vid sina egna konstverk för att berätta några av väggens spännande och roliga historier.

Inträde är gratis!


11:00 - 11:30

Berättelser vid väggen


För barn lämplig från 3 år
Plats

Utanför Roddys konditori

Medverkande

Siw Svensson – SV
Siw Svensson har berättat sagor för tusentals barn genom åren. Här ger hon lyssnarna några av sina allra bästa historier.

 

Inträde är gratis!


12:00 - 12:30

Berättarguidning


Berättande
Plats

Sagomuseet
Ett besök på Sagomuseet är ett måste när du är på Berättarfestivalen! Här stiger stor och liten in i folktrons och berättelsernas värld tillsammans med en berättarguide. För alla åldrar.
Max antal per guidning 25 personer.

Pris Festivalpass

Köp Biljett

12:00 - 13:00

The Monster Over the Hill – en berättares kamp mot cancern


Livsberättande Föreläsning På engelska
Plats

Garvaren Sal Röd

Medverkande

Daniel Morden – ENG


Tillgänglighet


2015 drabbades scenberättaren Daniel Morden av en ovanlig typ av cancer i käkbenet. I denna känslostarka och inspirerande föreläsning berättar han hur det muntliga berättandet hjälpte honom genom sjukdom och behandlingar. Han fick också insikt om att alla har behov av att få berätta sin historia.

Pris 90 kr

Köp Biljett

12:45 - 13:45

I mitt luftslott


Musikalisk berättarföreställning
Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Lina Teir – SV
En ärlig och självironisk berättarföreställning, där självupplevda berättelser om jakten på kärlek varvas med Linas visor. Det handlar om nojorna, pirret och inte minst luftslottsbygget, som Linas nätdejtande i Oslo förde med sig. Det handlar om att man är liten ibland, stor ibland, fulare ibland och finare ibland. Det handlar om att man vill bli hittad ibland av nån som tycker att det är okej att man är både nojig och skojig. Skivan I mitt luftslott med visorna från föreställningen gavs ut 2012.
 

Pris 70 kr

Köp Biljett

13:00 - 16:00

Gestaltning i det muntliga berättandet


Workshop
Plats

Garvaren Sal Ljungberg

Medverkande

Greger Ottosson – SV


Tillgänglighet


En workshop om att ge liv åt karaktärer i berättelsen utan att det blir teater. I arbetet som berättare användes gestaltning av berättelsens personer. Man ger liv åt hjälten/hjältinnan och andra karaktärer. I denna workshop kommer vi att jobba med:
Rösten – att med små medel uttrycka olika känslor och uttryck.
Kroppen – hur använder vi vår kropp för att förstärka berättelsen.
Rummet – platsen för vår berättelse är en tillgång eller ett hinder i berättandet. Hur utnyttjar vi den? Workshopen består av en teoridel, där Greger delar med sig av sin erfarenhet som berättare, skådespelare och musiker och en praktisk del där vi jobbar tillsammans. Greger Ottosson är berättare, skådespelare och musiker från Västerbotten.

Pris 400 kr

Köp Biljett

13:00 - 16:00

Folksagan i Sverige


Seminarium Gunnar Olof Hyltén-Cavallius

I år är det 200 år sen sago- och vissamlaren Gunnar Olof Hyltén-Cavallius föddes i Vislanda i Sagobygden. Det ska vi fira! Hyltén-Cavallius samlade en sagoskatt som spridit glädje och fantasi i hundratals år. Han inspirerade efterföljare att dokumentera den svenska folkdikten. Hur gick det till när sagorna samlades in? I vilka sammanhang berättades sagorna? Varför ska vi berätta sagorna i dag?

13.00–13.20 Bengt af Klintberg samtalar med Ulf Palmenfelt och Per Gustavsson om deras bokverk Folksagan i Sverige, som i tre delar behandlar sagosamlarna, berättarna och sagorna.
13.20–13.40 Ulf Palmenfelt: Sagosamlandet och idéströmningar under 1800-talet.
13.40–14.00 Monika Eriksson: #metoo, sa torparflickan. En saga efter Sven Sederström.
14.00–14.20 Bengt af Klintberg: Kvinnan som inte ville ha barn. Manligt och kvinnligt perspektiv i berättandet.
14.20–15.00 Tårtkalas
15.00–15.20 Dorte Futtrup: Ved ilden – när danskan Emilie Demant Hatt samlade sagor i Lappland. Programpunkten ges på danska.
15.20–15.40 Per Gustavsson: Drömmen om ett annat liv. Tre sagor och tre berättare.
15.40–16.00 Ulf Palmenfelt samtalar med manusförfattaren Jonas Tarestad bakom spelet Yearwalk – om saga och folktro i en digital värld.

Pris 150 inkl kaffe och tårta

Köp Biljett
Plats

Eskilsgården

Medverkande

Lamine Cissokho – SV
Den västafrikanske musikern Lamine Cissokho från Vassmolösa kommer att spela traditionella barnlåtar från Senegal. Han spelar på sin 22-strängade afrikanska harpa kora och lär ut några enkla sånger till deltagarna. Det blir en ovanlig och rolig stund med spännande rytmer och språk.

Pris 30 kr

Köp Biljett

14:00 - 14:25

Hundarnas hövding


För barn lämplig från 6 år
Plats

Eskilsgården

Medverkande

Pelle Olsson – SV
Spännande och roliga historier berättade av Pelle Olsson. Följ med på äventyr som är så bra att de kunde vara sanna.
 

Pris 30 kr

Köp Biljett

14:00 - 14:40

Golden Slumbers


Musik
Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Daniel Reid – SV

Emma Reid – SV
När allting runt omkring oss blir större, vildare och stressigare så slår Daniel & Emma ett slag för det intima och personliga. De bjuder på vacker, medryckande och kontemplativ folkmusik på fioler, saxofoner, dragspel och sång. Det otroligt täta samspelet ger plats för improvisation och frihet och publiken får ett magiskt, nära möte med musiken och artisterna.

 

Pris 70 kr

Köp Biljett

15:00 - 15:40

Tales from The Magic Pisspot


Berättande På engelska
Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Richard Martin – ENG
Richard Martin besökte Ljungby Berättarfestival första gången 2013. Han blev genast förtjust i Sagomuseets sagosamling Den förtrollade pissepottan. Sedan dess har han berättat flera av historierna på engelska och för en tid sedan översatte han boken som fick titel The Magic Pisspot. Richard berättar här några av sina favoriter ur samlingen.

 

Pris 70 kr

Köp Biljett

15:00 - 17:00

Öppen Scen


Berättande öppen scen
Plats

Märtas Café

Medverkande

Pelle Olsson – SV
Vill du berätta? Inte? Kom ändå!
Här ges möjlighet för alla att berätta eller lyssna. Du som vill berätta anmäler dig i festivalens reception eller på plats. Observera att det är först till kvarn som gäller.
Ordfördelare: Pelle Olsson

Pris Festivalpass

Köp Biljett

16:00 - 16:40

Griot – en afrikansk trubadur


Musik
Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Lamine Cissokho – SV
Lamine Cissokho kommer från en senegalesisk familj av kända musiker vars traditioner går tillbaka till 1400-talet. Han tillhör en trubadurfamilj, där musiken gått i arv från generation till generation. Dessa trubadurer kallas ”griot” på franska och har en viktig social roll i samhället. Lamine kommer att berätta om sin tradition, sjunga och förtrolla er med sin kora, en afrikansk harpa med 22 strängar.

Pris 70 kr

Köp Biljett

16:00 - 16:40

Afternoon Tea


För vuxna Föreläsning
Plats

Sagomuseet

Medverkande

Fredrik Skott – SV
Vi samlas i Sagomuseets vackra miljö för att lyssna och dricka te med tilltugg. Tillhör du dem som inte vill lägga nycklarna på bordet och undviker att gå under stegar? Då kommer du att känna igen dig när folkloristen Fredrik Skott talar om vardagsskrock.

Pris 150 kr inkl te och tilltugg

Köp Biljett

16:30 - 18:00

King Lear


Berättande På engelska
Plats

Grand

Medverkande

Debs Newbold -Eng


Tillgänglighet


Detta är en berättarföreställning som bygger på Shakespeares klassiska pjäs, som är både mörk och utmanande, episk och chockerande, mänsklig och upplyftande. På modern, mycket vacker engelska kanaliserar Debs Newbold sin kärlek till Shakespeares språk. Missa inte denna explosiva föreställning!

Pris 90 kr

Köp Biljett

17:00 - 17:40

Äventyrsfärden


Berättande
Plats

Garvaren Sal Ljungberg

Medverkande

Beathe Frostad – NO


Tillgänglighet


Res med Beathe Frostad genom olika världar. Hon berättar historier som kommer att påverka lyssnarnas hjärtan. Du kommer att höra spännande berättelser om vänskap, kärlek och mod. Vi tar oss genom många olika delar av världen utan att gå någonstans. Vilka platser vi kommer att besöka – det beror på Beathe. Hon låter sig inspireras av dagen och publiken sen väljer hon de historier som passar bäst för just detta tillfälle.

OBS! Biljetter till ”Festkväll på Gamla Torg ” gäller även som entrébiljett till Beates föreställning.

Pris 70 kr

Köp Biljett

17:00 - 18:30

Dan Hylander unplugged


Musik
Plats

Utescenen bakom Gästgivaregården
Slå er ner i gräset bakom Gästgivaregården och lyssna på en av landets stora artister och låtskrivare. Vi törs lova att det bjuds på Svart kaffe och andra klassiker. Med sig har Dan en eminent trio. Föreställningen ges på gräsmattan bakom Gamla Torg

 

Pris 200 kr Gäller hela fredagskvällen på Gamla torg (Festkväll på Gamla Torg)

Köp Biljett

17:00 - 22:15

Festkväll på Gamla Torg


Musik Skrönor Snusk Berättande

 

Låt oss samlas på torgets kullerstenar som ruvar på berättelser från förr. Lyssna till spelmän, ofina historier, sång och mycket mer. Från utescenen kommer du se och höra upptåg, lögner och aptitretare  från bland annat: Annemarie Krarup, The Erotica Project, Emma & Daniel Reid, Teater 16, Nahide Arabadji, Minnamaria S. Friis-Hansen, Pelle Olsson och Gunnar Olof Hyltén-Cavallius (Håkan Nordmark) i egen hög person. Dessutom hoppas vi på en och annan överraskning. Sitt ner och ta en matbit på gästgivaregården eller en öl på torgets lund. Under dessa timmar vill vi låta 1800-talet möta nutiden. Vem vet, kanske stöter du på någon känd Ljungby bo från förr. Parallellt med händelserna på torget kommer det vara föreställningar inne på Ljungby Museum.

17.00 Dan Hylander –  unplugged med trio 
Slå er ner i gräset bakom Gästgivaregården och lyssna på en av landets …..och låtskrivare. Törs lova att det bjuds på Svart kaffe och andra klassiker. Med sig har Dan en eminent trio med Emma på fiol, Föreställningen ges på gräsmattan bakom Gamla Torg

17.00 Beathe Frostad – Äventyrsfärden
OBS! Denna programpunkt är på Garvaren. Mer info här

18.00 Greger Ottosson – Ur ryggsäcken
Naturligt och övernaturligt. Greger Ottosson plockar berättelser och musik ur sin ryggsäck. Efter drygt 40 år på scenen som berättare, folkmusiker och skådespelare har den blivit tung och välfylld.

19.00 Daniel Morden – The Empty Hand – Celtic Tales of Love and Loss
Vad skulle hända om de du älskar togs ifrån dig? Hur långt skulle du gå för få dem tillbaka? Denna internationellt berömda berättare tar oss till helvetet och tillbaka med skrämmande berättelser om kärlek. Föreställningen ges på engelska.

20.15 Brita Björs & Carl-Eric Carlsson – The Erotica Project
The Erotica Project är en musik-humor-duo bestående av Brita Björs och Carl-Erik Carlsson. De förvandlas till ett frireligiöst gift par som funnit kärlekens budskap i den svenska folkmusiken, närmare bestämt i de traditionella snuskvisorna. Det är dessa visor, med sin rakt-på-sak-poesi och sin livsbejakande urkraft, som blivit makarnas ledstjärna i livet. Brita och Carl-Erik reser land och rike kring för att missionera sitt budskap, sjunga och prata om kärlek och Gud.

21.30 Mats Rehnman & Annemarie Krarup – Skamlösa historier
Mats Rehnman och Annemarie Krarup berättar skamlösa, erotiska och fula historier insamlade i Danmark för mer än 100 år sedan av den store folkminnesinsamlaren Evald Tang Kristensen.

 

Pris 200 kr Obs! begränsat antal platser till Ljungby museum. Först till kvarn!

Köp Biljett

18:15 - 18:55

Att berätta litterära klassiker


Seminarium
Plats

Grands café

Medverkande

Ellen Sjömålen – SV

Mikael Thomasson – SV


Tillgänglighet


Under hösten 2017 berättade Sagobygdens berättarpedagoger litterära klassiker för gymnasieelever. Här delar man med sig av sina erfarenheter.

Pris Festivalpass

Köp Biljett

19:00 - 20:15

Det osynliga kommer till oss


Musik
Plats

Grand

Medverkande

Anna & Elizabeth – USA


Tillgänglighet


Elizabeth LaPrelle växte upp på landsbygden i Virginia och prisas som en av de finaste traditionella sångerskorna i USA. Anna Roberts-Gevalt är en multi-instrumentalist vars musikaliska nyfikenhet har tagit henne från gammalt fiolspel i Kentucky till nutida musikmöten i Brooklyn’s avantgardevärld. Duon har lärt sig gamla låtar som har arkiverats ohörda i årtionden och som de sen blandar med influenser från experimentell musik och performance konst. Resultatet blir ett nytt sätt att berätta de gamla historierna om kärlek, förlust och intriger. Duon tar sig an den omöjliga uppgiften att transportera lyssnaren till en annan tid och plats. För första gången i Sverige!

Pris 90 kr

Köp Biljett

22:30 - 00:00

Teater 16 tar sig an en död gubbe


Scenkonst
Plats

Lokal 16, Helsingborgsvägen 9

Medverkande

Teater 16 – SV
Vad händer om unga musiker, dansare, skådespelare och filmskapare tolkar några av Hyltén-Cavallius berättelser? Är den gamle gubbens sagor fortfarande aktuella och kan stoffet inspirera till nya uttryck? Denna kväll fylls rummet i den gamla plastfabriken av unga versioner på några av Hyltén-Cavallius mest angelägna berättelser. Arbetet har pågått under hela våren, så ingen vet exakt var det landar, men ett minnesvärt och överraskande äventyr utlovas.

Pris Festivalpass

Köp Biljett
Torsdag 14 Juni
Lördag 16 Juni