Lördag 16 Juni

09:00 - 12:00

Det muntliga berättandets grunder


Workshop
Plats

Garvaren Sal Ljungberg

Medverkande

Siw Svensson – SV


Tillgänglighet


Hur skall du utveckla ditt berättande?  Vad ska man tänka på? Vad kan man berätta? Hur lär man in en historia? Hur använder vi kroppen, ögonkontakten och rösten för att lyssnaren ska bli berörd av det vi berättar? Detta är frågor som du får svar på under denna workshop. Kursledare är Siw Svensson.  många år har hon inspirerat andra med sin stora scennärvaro och entusiasm. Som berättarpedagog på Sagobygden har hon fått människor i alla åldrar att berätta mera. Kursen lämpar sig för såväl nybörjare som den mer erfarne berättaren.

Pris 400 kr

Köp Biljett

09:00 - 12:00

Breath on the Ashes


Workshop
Plats

Garvaren Sal Sohlberg

Medverkande

Daniel Morden – ENG


Tillgänglighet


De gamla berättelserna kan ge oss en känsla av samhörighet med våra förfäder. Men ibland känns våra förfäders liv och värderingar långt bort från våra egna. Inte sällan hittar vi en gammal historia som vi vill berätta, men känner samtidigt att delar av innehållet inte fungerar för dagens publikDenna workshop kommer att ge dig strategier för att behålla elementen i en traditionell historia som du finner inspirerande, samtidigt som du tar bort det som är föråldrat (eller till och med stötande). Daniel Morden är en av Storbritanniens mest populära berättare av traditionella historier. Under workshopen kommer han att använda egna berättelser som exempel och prata om hur man använder bild, dialog och gester i sitt berättande. Du behöver inte vara en erfaren berättare för att gå denna kurs, däremot är det en fördel om du har goda kunskaper i engelska. Kursen ges på engelska. 

Pris 400 kr

Köp Biljett

10:00 - 10:40

Skrönor från Norr


Skrönor Berättande
Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Mikael Niemi – SV


Tillgänglighet


Mikael är inta bara en av landets mest älskade författare, han är också en lysande muntlig berättare. Det kommer han ge prov på i denna föreställning.

Pris 70 kr

Köp Biljett

11:00 - 11:40

Tales from the Bawdy Bardess


Snusk Ej lämplig för barn På engelska
Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Debs Newbold -Eng
Debs Newbold ger oss medeltida grovkornig humor. I denna föreställning med ”stand-up storytelling” kan du lyssna på två av hennes mest lekfulla medeltida berättelser i en kvinnlig omarbetning. Notera att den här showen är för en vuxen publik. Debs rekommenderar alla under 18 år att gå på något annat.

Pris 70 kr

Köp Biljett

11:00 - 12:15

Berättarfestivalen på Lilla Torg


Musik Skrönor Berättande Estrad Poesi

Några av festivalens artister presenterar sig med korta framträdanden på torget. I år riktar sig kavalkaden till en vuxen publik, men alla åldrar är självklart välkomna!
11.00 Carl-Erik Carlsson
11.15 Greger Ottosson
11.30 Lina Tier
11.45 Beathe Frostad
12.00 Nahide Arabadji

 

Inträde är gratis!


11:00 - 15:30

Barnens festival på Gamla Torg


För barn

Vi hälsar hela familjen välkomna till Gamla Torg i Ljungby. På torget kan du träffa djur från
Kastebergs Gård, ett snällt troll, leka lekar och mycket mer. Du kan också lyssna på sagor i den intilliggande Eskilsgården.

12.00 Ellen Sjömålen – Sagoväskan
För alla från 3 år.
I sin resväska har Ellen sagor från hela världen. Kom och lyssna till vilka som fått följa med den här gången!
13.00 Mikael Thomasson – Snipp snapp snut
För alla från 3 år.
Tre sagokistor och en sagoberättare. En knack för de stora, en knack för de små och en knack för sagorna som vi skall lyssna på. Därefter börjar sagostunden med berättelser för stora och små.
14.00 Saga Alexanderson – Kan leoparden tappa en fläck?
För alla från 5 år.
Sagor om djur och människor.
Saga Alexanderson hälsar er välkomna till en tid då djuren kunde tala.
Hon berättar om djur och människor.
15.00 Maria Sedell – En stund av din tid – Sagor från Syrien
För alla från 7 år.
Lejonet som trodde han var starkast i hela världen. Pojken som ville leka med sin pappa. Skogshuggaren som får frågor han inte kan svara på trots att han måste. Sagor vandrar till fots på kamelrygg, med flyg eller internet. Just de här sagorna har vandrat med de som flytt kriget i Syrien till flyktingläger i Libanon. Förunderliga, kloka, roliga, spännande, sagor berättade i generationer, som nu spelats in och skrivits ner av organisationen Kulturarv utan gränser.

 

Pris Festivalpass

Köp Biljett

11:00 - 11:40

Livet som rockmusiker


Livsberättande
Plats

Garvaren Sal Strålfors

Medverkande

Dan Hylander – SV


Tillgänglighet


Dan Hylander har varit professionell musiker sedan sjuttiotalet. Som sångare, gitarrist, låtskrivare och bandmedlem är han verkligen en del av svensk musikhistoria. Här samtalar han med Mikael Thomasson om musiken, låtarna, banden och mycket, mycket mer. En och annan riktig rockskröna utlovas.

Pris 70 kr

Köp Biljett

11:30 - 14:00

Berättarnätet Sverige berättar


Berättarcafé Berättande
Plats

Märtas Café
Berättarnätet Sverige är en paraplyorganisation för Sveriges Berättarföreningar. Här inbjuds berättare från landets alla berättarföreningar att berätta och kort presentera sin förening. Välkommen till Märtas Cafe´ och lyssna till berättarröster från hela landet.

Pris Festivalpass

Köp Biljett

12:00 - 12:30

Berättarguidning


Berättande
Plats

Sagomuseet
Ett besök på Sagomuseet är ett måste när du är på Berättarfestivalen! Här stiger stor och liten in i folktrons och berättelsernas värld tillsammans med en berättarguide. För alla åldrar.
Max antal per guidning 25 personer.

Pris Festivalpass

Köp Biljett

12:30 - 13:30

Emelie Demant Hatt- En vildfågel i dansk konst


Berättande På lättförståelig danska
Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Dorte Futtrup – DK
En fängslande berättelse om ett livsöde utöver det vanliga. Emilie Demant Hatt (1873-1958) var en dansk konstnär och författare. Hon levde ett mycket spännande liv – hon bodde i Sápmi med samer, var flickvän till en stor kompositör och drabbades av tyskarnas ockupation på ett mycket personligt och smärtsamt sätt. Ett unikt, distinkt kvinnligt och konstnärligt liv presenteras i berättelsen om Emilie Demant Hatt.

Pris 70 kr

Köp Biljett

13:00 - 13:40

Folkmusikens Beyoncé


Musik
Plats

Grand

Medverkande

Brita Björs – SV


Tillgänglighet


I augusti hade showen Folkmusikens Beyoncé premiär med tre nästan utsålda föreställningar i Malmö. Detta är en storslagen enkvinnsshow, ett musikaliskt fyrverkeri, en hejdlös kulturkrock mellan popstjärnan och knätofsen. Folkmusikens Beyoncé är en visuell musikupplevelse som leker med idén kring folkmusikens hemvävda image och popstjärnans utmanande utstrålning. Brita Björs har analyserat Beyoncés konstnärliga uttryck och omtolkat utifrån traditionellt folkligt material. Teman igenkännbara från Beyoncé fast sprungna ur en helt annan tid och kontext. Det handlar om otrohet, moderskap och arv.

Pris 70 kr

Köp Biljett

13:00 - 17:00

I en sagosamlares fotspår


Sägenresa
Plats

Utgår från Sagomuseet

Medverkande

Ulf Palmenfelt – SV

Bertil Olsson – SV

Vibeke Hyltén-Cavallius SV
Vi gör en bussresa genom de trolska trakterna där Gunnar Olof Hyltén-Cavallius växte upp. Det var här som han sedan barnsben hörde allehanda skrönor och sagor, ballader och gåtor som han senare skrev ner. Vi stannar här och där utefter vägen och besöker olika platser men anknytning till Gunnar Olof. Eftermiddagsfika intar vi på en mycket speciell plats. Varmt välkomna att följa med oss på ett riktigt berättaräventyr!

 

Pris 350 kr inkl kaffe/te

Köp Biljett

13:45 - 14:45

Röster från Mali


För barn Musikalisk berättarföreställning
Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Lamine Cissokho – SV

Maria Sedell – SV
Mali är ett land där det fortfarande finns en levande berättartradition. I denna föreställning får vi höra sagor från Timbuktu i norra Mali, där det varit oroligheter den senaste tiden. Lamine spelar kora, Maria berättar och tillsammans gör de denna föreställning som är en hyllning till de som bär berättartraditionen vidare och deras kamp för att överleva i fred i ett allt hårdare klimat. Föreställningen ges på svenska och passar alla från 9-100 år.

Pris 70 kr

Köp Biljett

14:00 - 15:00

Om att vara född i en rabatt…


Livsberättande
Plats

Utescenen bakom Märtas Café

Medverkande

Gunnel Carlson – SV
Gunnel Carlson är trädgårdsjournalisten som föddes rakt in i den gröna världen. Morfar hade handelsträdgård och pappa plantskola så därför blev hon journalist… Men det gröna kom i kapp och som trädgårdsjournalist har hon haft nytta av sin barndoms ramsor Potentilla fruticosa, Berberis thunbergii och Rosa rugosa. En berättelse om spännande möten med människor och platser runt om i världen.

Pris Festivalpass

Köp Biljett

15:00 - 15:40

Crankies


Musik På engelska
Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Anna & Elizabeth – USA
De amerikanska artisterna Anna och Elizabeth kombinerar sina röster från New England och Virginia. I denna intimkonsert visar de sina handgjorda och intrikata berättarrullar. Dessa rörliga konstverk kallas ”crankies” och illustrerar berättelser om Appalacherna och de gamla ballader som i flera hundra år sjöngs i hemmet av mormor. Berättelserna ackompanjeras av stämsång, gitarr och banjo och med influenser från experimentellt och avantgarde. Föreställningen ges på engelska.

Pris 70 kr

Köp Biljett

15:15 - 15:55

Hjärtbyte


Musik Skrönor
Plats

Märtas Café

Medverkande

Pelle Olsson – SV

Sven Velander – SV
Sjuksköterskan och skrönornas mästare Pelle Olsson samsas med musikanten och låtskrivaren Sven Velander på scen. En föreställning om kirurgi och kärlek.

Pris 70 kr

Köp Biljett

16:00 - 17:00

Afternoon Tea


Livsberättande
Plats

Sagomuseet

Medverkande

Hussien Saad – SV


Tillgänglighet


Egentligen borde denna programpunkt heta Afternoon chai, för Hussien växte upp i södra Libanon. Han hade en farfar som älskade att berätta sagor och andra historier. Husseins föräldrar och farfar var flyktingar från Betlehem i Palestina. Sedan länge bor och arbetar Hussein i Markaryd. Han kommer bland annat att berätta om sin farfar vars sagor Hussein fortfarande minns och berättar.

Pris 150 kr inkl te och tillbehör

Köp Biljett

16:00 - 16:40

Till slut så är jag våren – om mod och empati


Musikalisk berättarföreställning
Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Lina Teir – SV
En dag hösten 2015 inser Lina Teir att hon varit en bluff – att det varit många ord om medmänsklighet och mod, men lite handling. Så flyttar flyktingar in i grannbyn i Österbotten och plötsligt hittar Lina sig själv under en balkong, med blicken riktad mot några kvinnor i hijab: ”Hello! My name is Lina. I want to ask you if you want to have a friend?” Livet blir snabbt fyllt av skratt, Google-översättningar och hummus. Så en dag kommer de negativa asylbeskeden – i massor. Några veckor senare har Linas protestsång till Finlands statsminister fått spridning på nätet och Lina har startat kampanjen We see you för mänskliga rättigheter och en etiskt hållbar asylpolitik.

 

Pris 70 kr

Köp Biljett

16:00 - 18:00

Filmfika Fantasy


Film Fantasy Fika
Plats

Garvaren Bio

Medverkande

Filmregion Sydost – SV

Isabella Eklöf

Kristofer ”Kiggs” Carlsson


Tillgänglighet


Filmregion Sydost arrangerar Filmfika Fantasy! Vad är verkligt, vad är overkligt? Hur ser den moderna sagan ut på film och TV idag? Vad har sagoberättandet och berättande i rörliga medier gemensamt? Vi visar regionala kortfilmer och arbete under utveckling på bioduken. Gästar gör bland annat:

Kristofer Kiggs Carlsson, prisbelönta filmskaparen  från Braås som turnerat världen över med sin film Spiritus Lepus.

Isabella Eklöf, regissör, klippare och översättaren. som tillsammans med John Ajvide Lindqvist och regissören Ali Abbasi skrivit manus till Gräns, en ny svensk film som balanserar i gränslandet mellan verklighet och det övernaturliga.

Vi får även se det pågående arbetet en helt ny 3D-animerad film som bygger på öländska folksagor av filmarna och visual effects-specialisterna Sebastian och William Rosso. Boka på plats till denna programpunkt på kontakt@ljungbyberattarfestival.se

Pris Festivalpass

Köp Biljett

Här kommer det att skapas något helt unikt! Två berättare och en folksångare tar sig an en sedan länge död sagosamlare. Tillsammans skall de framföra minst två berättelser. I ett möte mellan musik och berättande väcks Gunnar Olof Hyltén-Cavallius samling till liv. Hur skall detta sluta?

 

Pris 70 kr

Köp Biljett

17:15 - 18:15

Skrock, svartkonst och älskog


För vuxna Snusk
Plats

Märtas Café

Medverkande

Bengt af Klintberg – SV

Fredrik Skott – SV

Per Gustavsson – SV


Tillgänglighet


Två folklorister och en berättare samlas över en kopp kaffe. Tre mycket kunniga män botaniserar i den äldre folkliga litteraturen. Tänkvärda tankar blandas med skratt och rent snusk.

Pris 90 kr

Köp Biljett
Plats

Godsmagasinet

Medverkande

Mats Rehnman – SV

Emma Reid – SV


Tillgänglighet


Legender om gender. En man som blir mor. Två flickor som gifter sig. Ett gudabarn som är både pojke och flicka… Här är de glömda och gömda myter och legender som berättar könsöverskridande historier. Metamorf är en nyskapande föreställning, som med berättande, musik och digitalt måleri i storformat, väcker liv i glödande queera historier ur grekisk, indisk och arabisk tradition.

Pris 90 kr

Köp Biljett

18:00 - 18:40

Year Walk – spelet om årsgång, bäckahästar och annat oknytt


Spel folktro
Plats

Sagomuseet

Medverkande

Jonas Tarestad – SV
År 2013 släppte det svenska spelföretaget SIMOGO spelet Year Walk så att hela världen kunde gå årsgång via sin telefon eller platta! Spelare har både skrämts och fascinerats av folktrons alla väsen och spelets fängslande handling. Följ med när manusförfattaren bakom spelet Jonas Tarestad tar oss med in i arbetet och folktron som ligger bakom spelets framgång.

Pris 70 kr

Köp Biljett

19:00 - 22:15

200-åringen som kom tillbaka


Gunnar Olof Hyltén-Cavallius Galaföreställning

En helkväll som hyllar den svenska etnologins fader Gunnar Olof Hyltén-Cavallius, men också den tid och det Europa som han var en del av. Det blir en galakväll där vi blandar allvar och humor och där vi gemensamt försöker att teckna hans porträtt. Berättare, folklorister och musiker hjälps åt med att bjuda på ballader och berättelser med anknytning till Hyltén-Cavallius.

Berättare:
Monika Eriksson, Beathe Frostad, Annemarie Krarup, Richard Martin, Per Gustavsson, Teater 16
Musiker:
Jonas Åkerlund, Ulrika Gunnarsson, Magnus Lundmark
Levande faktaruta:
Ulf Palmenfelt
Gunnar Olof Hyltén-Cavallius:
Håkan Nordmark
Kvällens värdar:
Bengt Göran Söderlind, Siw Svensson

Pris 200 kr

Köp Biljett

20:00 - 22:00

Vitsarnas afton


Vitsar
Plats

Gästgivaregården

Medverkande

Maria Stansert – SV

Tomas Webster – SV

Pelle Olsson – SV
Vi bjuder på en kväll med skämtsamma historier. Lyssna, skratta och ta något att dricka i trevlig miljö. Insläpp från kl.19.30. Kvällens leds av Pelle Olsson som i år har sällskap av Maria Stansert och Tomas Webster från Ljungby Revyn.

Pris 70 kr

Köp Biljett

23:00

Ruggiga historier vid Lagans strand


Berättande
Plats

Gamla Ångbåtsplan vid Lagan. Se skyltar och karta

Medverkande

Eva Andersson – SV

Bengt Göran Söderlind – SV
När mörkret fallit samlas vi vid vattnet. Eld, vatten och vacker himmel skapar ramen. Två av Smålands bästa berättare fyller natten med historier om mörkrets faror fantasins bojor och rädslans skrymslen. Håll varandra hårt i handen och njut.

Pris Festivalpass

Köp Biljett
Fredag 15 Juni
Söndag 17 Juni