Sägenresa med Per Gustavsson och Bengt af Klintberg

Per Gustavsson

Bengt af Klintberg

Ett kännetecken för Ljungby berättarfestival har under alla år varit de återkommande och omtyckta sägenresorna. Med buss, båt eller till fots har vi sökt upp sägenomspunna platser och berättat de berättelser som folktraditionen fäst vid platserna. Förutom en berättare har ofta en folklorist,  historiker eller biolog varit med, som satt in berättelserna i ett större förklarande sammanhang.
Tanken bakom resorna har varit att lyfta fram historier och historia för att belysa människors föreställningsvärld, drömmar och förhoppningar, men också för att lära känna det fysiska landskapet. Sägenresorna har visat på en metod att intressera både barn, ungdomar och vuxna för historia via spännande berättelser och locka till upptäcktsfärder i vår natur.

Under årets festival har alla intresserade möjlighet att följa med på en sägenresa i det gamla folklandet Finnveden. Vi startar i marknadsstaden Värnamo och reser österut. Vi söker oss utanför de traditionella turiststråken och letar rätt på bortglömda och sällsamma platser som trälens källa, trollens klippa och jättens stora håla. Vi gästar också Eds gård, hemvist för den förnäme herre som stal trollens dryckeshorn. En händelse som bildar bakgrund till kanske vår allra mest kända folksägen. Det allra äldsta belägget för sägnen återfinns i en likpredikan över Anna Trolle på Eds herrgård i Voxtorp socken några mil norr om Ljungby. Anna Trolle dog 1617 och likpredikan trycktes 1620. (Här kan du läsa mer om detta: https://sagomuseet.wordpress.com/2011/09/03/ur-bokhyllan-likpredikan-over-anna-trolle/)

Den som vet allra mest om sägner i Sverige, både de gamla och de nya vandringssägnerna, är folkloristen Bengt af Klintberg. Tillsammans med berättaren Per Gustavsson blir han din ciceron under resan. Missa inte detta unika tillfälle att lära känna en trakts historia via spännande berättelser. Och glöm inte det här är en resa också för barn i skolådern, en gemensam höjdarupplevelse.