Söndag 15 augusti

10:45 - 12:15

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN – PODD


PREMIÄR – INSPELNING AV LIVEPODD

Podden ”När man talar om trollen”, berättar om folktro, mytologi och traditioner. På ett lättsamt sätt diskuterar Oknytts Lars Wahlström tillsammans med Tommy Kuusela, doktor i religionshistoria, om nordiska väsen, myter och folktro.

Nu har vi det stora nöjet att välkomna dem till årets festival och väntar spänt på vad detta liveinspelade poddavsnitt kan komma att handla om!

Läs mer om Oknytt.

Pris 80 kr

Boka

11:00 - 11:45

VAPENLÖS – KARIN BOYES DIKTER I NY MUSIKALISK SKRUD


Plats

Ljungbygården

Medverkande

Petra Haraldson

Camilla Åström
MUSIK/KONSERT

Möt Karin Boye och hennes diktning i nya innerliga och pricksäkra musikaliska tolkningar av Petra Haraldson & Camilla Åström. Ett personligt urval med en stark ådra av både vemod och mod.

Musiken och sången förstärker och tillför helt nya och överraskande dimensioner till dikternas redan kraftfulla uttryck. Petra Haraldson – sång och piano, Camilla Åström – sång och dragspel.

Pris 80 kr

Boka

12:00 - 12:45

GUIDNING PÅ SAGOMUSEET – VIBEKE HYLTÉN-CAVALLIUS


Plats

Sagomuseet

Medverkande

Vibeke Hyltén Cavallius
SÖNDAG 15 AUGUSTI

Frågar du oss, rekommenderar vi minst ett årligt besök på Sagomuseet. Här stiger stor som liten in i folktrons och berättelsernas värld tillsammans med en skicklig berättarguide, och varje tillfälle blir speciellt. Med anledningen av pandemin, sker i år våra guidningar utomhus i vår trolska trädgård, därefter är det fritt att besöka Sagomuseet och berättarguiden finns tillgänglig om du har några frågor. Varmt välkomna till en personlig och rolig upplevelse.

Pris 70 kr/vuxen, 40 kr/barn

Boka

12:15 - 13:00

PER GUSTAVSSON – LORTATY OCH TRÖSSALE I SKÅNE


Plats

Ljunggården

Medverkande

Per Gustavsson
BERÄTTARFÖRESTÄLLNING

En sägenresa i ett magiskt landskap med berättaren och författaren Per Gustavsson. Per har nyligen kommit ut med boken Skånesägner som guidar till 120 sägenomspunna platser i Skåne.

PS: Boken finns i Sagomuseets fyndrika museibutik med reservation för att den ev. kan vara tillfälligt slutsåld.

Pris 80 kr

Boka

12:45 - 14:30

HISTORIER FRÅN HÄLSINGLAND – PODD


Plats

Godsmagasinet

Medverkande

Robert Fors

Viktor Hansson

Historier från Hälsingland
PREMIÄR – INSPELNING AV LIVEPODD

Robert Fors och Viktor Hansson har sedan våren 2017 gjort podcasten Historier från Hälsingland där de två vännerna och kollegorna grottar ner sig i den historik och folktro som omger Hälsingland. Det handlar om mord, sägner, spökhistorier, människoöden och spektakulära händelser. Vi är så glada att de tagit sig ned till Småland, nu får vi se vilka bitar av Hälsingland som fått följa med!

Pris 80 kr

Boka

13:00 - 16:00

LOVE ERSARE – CREEPYPASTA OCH OM HUR LÖGNER SPRIDS


Plats

Garvaren, sal Ljungberg

Medverkande

Love Ersare
SPÄNNANDE WORKSHOP

Med utgångspunkt i föreställningen Kallras (obs. spelas lördag kl 17.30 på Godsmagasinet) får deltagarna utforska internets mörka sidor och berätta Creepypasta. Samtal om källkritik och hur lögner och sägner sprids i vårt moderna samhälle blandas med praktiska berättarövningar, alla deltagare går därifrån med sin egen spökhistoria att berätta vidare.

Alla deltagare ser föreställningen kvällen innan och får med sig en liten hemläxa att förbereda till workshopen, att leta fram en creepypasta från internet.

…..

I samarbete med Ljungby Kulturskola. Kulturskolans elever (max 12 st) har förtur. I övrigt gäller i mån av plats. Fika ingår. Gratis deltagande.

Välkommen med din intresseanmälan och frågor: ellen.sjomalen@sagobygden.se

Vi bekräftar om du fått plats.

Inträde är gratis!


13:15 - 14:00

TESS WILLIAMSSON – FRÅN ROLLSPELARE TILL FÖRFATTARE


Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Tess Williamsson

Ellen Sjömålen
FÖRFATTARSAMTAL

Hur går man från att ständigt dö som nybörjarrollspelare till att skapa en hel värld och skriva en saga om Döden? Följ med på en resa som började i en sunkig lokal på Café 1 och slutade i en värld full av gudar och demoner.

Inträde är gratis!


13:15 - 14:00

BJÖRN SÖDERBÄCK – KRA, KRA, KRA: DET VAR JAG SOM VAR JOHAN I SALTKRÅKAN


Plats

Ljunggården

Medverkande

Björn Söderbäck
BERÄTTARFÖRESTÄLLNING

En livsberättelse om livet som barnfilmstjärna för en blyg pojke. Om dennes förhållande till Astrid Lindgren: mormor Elsa Olenius bästa kompis. Om jular i Värmland och pilutta dig, om mobbad i skolan och förgrömmade unge, om dubbad i Wales och spyor på tåg, om…

Pris 80 kr

Boka

14:00 - 15:00

KLURIGA KVINNOR I FANTASI OCH VERKLIGHET


Plats

Nöttja bygdegård

Medverkande

Vibeke Hyltén Cavallius

Anna Lilljequist

Saga Alexanderson
SÖNDAG 15 AUGUSTI 

KAVALKAD – BERÄTTARFÖRESTÄLLNING

Vad betyder det egentligen att vara klurig? Jo det betyder att ha finurlighet, uppfinningsrikedom, en nästan övernaturlig intelligens att lösa näst intill olösliga problem! Möt några av Sagobygdens berätterskor som på olika vis lyfter fram kvinnor som har gjort sitt avtryck, bland annat genomfört den kvinnliga rösträtten.

Vi håller till utomhus och följer aktuella rekommendationer. Sagobygden i gott samarbete med Nöttja bygdegård.

Pris 80 kr

Boka

14:00 - 15:00

PELLE OLSSON – KÄRLEK, JÄVLAR I HELVETE


Plats

Virestad hembygdspark

Medverkande

Pelle Olsson
SÖNDAG 15 AUGUSTI 

BERÄTTARFÖRESTÄLLNING

Sanningar och påhitt om en by i Småland. Pelle Olsson berättar om sin nya roman och om våndan att skriva om den plats man bor på.

Vi håller till utomhus och följer aktuella rekommendationer.
Sagobygden i gott samarbete med Älmhults kommun och Virestads Hembygdsförening.

Inträde är gratis!


14:45 - 15:30

LARS HENRIK BLIND – JOIK OCH BERÄTTELSER I FÖRFÄDERNAS SPÅR


Plats

Ljunggården

Medverkande

Lars Henrik Blind
BERÄTTARFÖRESTÄLLNING

Lars Henrik tar med publiken med på en resa som utspelar sig i brytningstiden mellan den gamla och den moderna tidens epok i samernas historia. Dramatiska berättelser som gått från led till led via muntlig tradition, och nu har de landat hos er.

Pris 80 kr

Boka

15:00 - 15:45

NÅGONSTANS I SVERIGE – ERIK ASK-UPMARK OCH LINAMARIA BENGTSSON


Plats

Godsmagasinet

Medverkande

Erik Ask-Upmark

LinaMaria Bengtsson
MUSIKKRYSS

Erik Ask-Upmark är mannen som gav uttrycket ”gubben i lådan” ett ansikte och som lika gärna spelar säckpipa eller harpa som sätter tänderna i schlagers från 30- och 40-talen.

Tillsammans med sångerskan och skådespelerskan LinaMaria Bengtsson har han satt ihop ett musikkryss fullt av kluriga frågor med musik från beredskapstiden. Vansinnigt charmant och välklingande och ett perfekt avslut på festivalen!

Pris 80 kr

Boka

15:00 - 15:30

CAMILLA EK – IN I SAGANS VÄRLD


Plats

Linnés Råshult

Medverkande

Camilla Ek
SÖNDAG 15 AUGUSTI

FAMILJEBERÄTTANDE

Kom och följ med in i Sagans värld tillsammans med Sagobygdens berättare, Camilla Ek. Ibland skogens väsen och sagans hjältar hittar vi våra berättelser, följ med och upptäck dem du med! Här är det fri entré. Ingen förbokning behövs.

Vi håller avstånd och vi känner oss friska. Detta är Sagobygden i gott samarbete med Älmhults kommun och Linnés Råshult.

Inträde är gratis!


15:00 - 16:00

THORD LINDÉ – Värmande predikningar och berusande sånger


Plats

Möckelsnäs kultur & trädgård

Medverkande

Thord Lindé
SÖNDAG 15 AUGUSTI 

KONSERT/MUSIKFÖRESTÄLLNING

Thord Lindé som den lysande brännvins-predikanten Fredman! Släpp in Fredmansljuset i ditt liv. Låt dig omhuldas av hans värmande predikningar och berusande sånger. Låt er förledas, tjusas och roas! Skratta åt hans kullerbyttor och gråt vid hans bedrövelser! Tröst, uppsluppenhet, upptuktning, vemod, värme, finstämdhet, gråt och glädje samt smäktade sång och gitarrspel. Låt er inte luras av falska profeter, bedragare och imitatörer. Fredman är den enda sanna uttolkaren av sina epistlar!

Pris Fri entré. Ingen förbokning.

Boka
Lördag 14 augusti
Värnamo 14 augusti