Medverkande

”När man talar om trollen” (poddcast) berättar om folktro, mytologi och traditioner. På ett lättsamt sätt diskuterar Oknytts Lars Wahlström tillsammans med Tommy Kuusela, doktor i religionshistoria, om nordiska väsen, myter och folktro. De kombinerar sägner ur muntlig berättartradition med fördjupande samtal på vetenskaplig grund. (Se bilder vid respektive person,

Anders Larsson hör till landets mest meriterade folkmusiker och med fokus på lekfullhet och improvisation skapar han modern folkmusik med djupa rötter i traditionen. Efter sin tid med folkmusikgrupper som Envisa, B.A.R.K och Svanevit är Anders välkänd på den svenska folkmusikscenen. Han är dessutom den ende professionellt verksamme manlige folksångaren i Sverige.

Anna Heikkinen är en sverigefinsk sångerska, född och verksam i Göteborg. Hon är utbildad på Ingesunds Musikhögskola i Arvika och har under många år fördjupat sig i den latinamerikanska sångskatten. De senaste åren har hon utforskat sina finska rötter genom att sjunga finsk tango och berätta historien om sin pappa som kom till Sverige som krigsbarn.

I sökandet efter sin identitet har hon även dykt djupt in i utforskandet av den mänskliga rösten genom Roy Harts röstarbete. Nu närmar hon sig det smärtsamma i sin egen historia med bröstcancer och vad sången spelat för roll i läkningen. På årets festival ses hon både i en soloföreställning och tillsammans med dragspelaren/accordionisten Larisa Ljungkrona-Mönttinen.

Anna Lilljequist är småbrukare, etnolog och berättare. Bland annat har hon sommarpratat om sina upplevelser vid stormen Gudrun. För övrigt hittar hon sina berättelser på de mest oväntade ställen. På sin lilla ekologiska gård Tassemarken lever hon sin vardag och tittar noga bland växternas alla vinklar och vrår. Ingenting är för litet för att upptäckas, varje blad eller blomma har en historia som är värd att berättas

Åse Alexanderson – Trollmor är sagoberättare, skådespelare, musikant och författare. Hon turnerar land och rike runt med sina sagoföreställningar.

Bengt Göran Söderlind är en av initiativtagarna till Ljungby Berättarfestival och en välbekant röst hos besökarna. Bengt Göran berättar om verkliga händelser. Till vardags näringslivschef i Markaryd kommun. Mickelpriset 2009.

Björn Söderbäck är skådespelare och dramapedagog. I början av 70-talet startade han gruppen Blandskog som gick in i Sprattelgubbarna som blev till Västanå Teater, där han än idag arbetar med de stora sommarproduktionerna. Björn har ett berättararv att förvalta. Hans mormor, Elsa Olenius, var en sagoberätterska av guds nåde, och hennes bästa vän, Astrid Lindgren, stod nära familjen

Camilla Åström hanterar sitt accordion som om hela världens känslouttryck ligger i hennes händer. Så kan det låta när tidningen Lira beskriver Camilla Åström. En nyckelspelare inom folkmusiksvängen i Göteborg

Camilla Ek arbetar på Sagobygden med pedagogisk verksamhet på skolor, bibliotek och guidningar med mera. Hon har en bakgrund som förskollärare och sagopedagog. Camilla tar dig med på en magisk berättarstund i Sagoskogen och tycker att det är glädje att tända stjärnögon hos stora och små.

Carina Alfredsson driver gården Bokbacken och Bokbackens Djurskola. Carina har alltid levt nära djur och natur och tar med sig detta i sitt berättande. 2019 gick hon universitetsutbildningen Muntligt berättande i skola och förskola och älskar formen att berätta och informera på samma gång.

Carl-Magnus Gripenhed är arkivarie, forskare och filmare. Hittills har det blivit nio filmer som speglar Ljungbys historia genom tiderna med nyskriven musik till varje film som en viktig del av upplevelsen. Carl-Magnus leder även kulturvandringar i Ljungby. Han fick Ljungby kommuns kulturpris 2017, Sunnerboarkivets stipendium 2018 och Hyltén-Cavalliusmedaljen i brons 2019 för sina insatser inom film och forskning om Ljungbys historia.

Conny Bergh har varit delaktig inom Ljungbys musikliv sedan mitten av 1960-talet och spelat både som trubadur och i ett antal band. Han har numera en egen grupp som heter Tom T Bruce vilka finns på de flesta strömningstjänsterna på internet.

Dan Knagg är sångare. Eller är han trummis? Han är en jäkel på durspel, det vet vi. Vi har hört att han kan spela flöjt på ett stolsben och att han kan få en rotvälta att låta som ett helt trumset. Dan gör musik av allt.

Daniel Allison är en bästsäljande författare och berättare från Skottland och hans podcast House of Legends lockar tusentals lyssnare varje månad.

Deltar i årets mest livfulla internationella programpunkt Ceilidh. Ingår i Lördagens Festival Digital.

https://www.ljungbyberattarfestival.se/program/ceilidh-direktlive-fran-skottland/

 

David Francis är en skotsk berättare, musiker och kompositör som du under årets festival kan lära känna i programpunkten Strathspey Stories.

Mer info om programmet

Ellen Sjömålen är berättarpedagog på Sagobygden och en omtyckt berättare både ibland stora och små. Hon berättar med humor och värme, men räds inte de mörka historierna. På festivalen kommer Ellen vara moderator under Tess Williamssons författarsamtal.

Erik Ask-Upmark är musiker och riksspelman som alltid kryddar sina musikframträdanden med en rejäl dos berättande. På festivalen tar han med sig harpa, säckpipa – och inte minst trattgrammofon, där allt möjligt kan hända.

En folkmusiker och musikalisk arkeolog med intresse för allt ifrån medeltida harpmusik till schlagers från 30-talet. Dessutom en underhållare ut i fingerspetsarna!

Ester Roxberg är författare, född 1987 i Zimbabwe och uppvuxen i Småland. Vann som sjuttonåring Lilla Augustpriset för sina dikter. 2011 debuterade hon med den kritikerrosade ungdomsromanen Antiloper. Sedan dess har hon utkommit med ytterligare fem böcker, bland annat den självbiografiska boken Min pappa Ann-Christine som gick upp på bio 2020.

Eva Andersson växte upp i Lund i en stor och färgstark familj. Hon bor sedan 30 år på en herrgård i Småland. Eva har arbetat som berättarpedagog på Sagomuseet och det handlar om allt från osanna barndomsupplevelser till skrönor. och spökhistorier.

Hamish Napier är pianist, flöjtist, steppdansare och pedagog från Glasgow. Under årets festival kan du lära känna hans musik i programpunkten Strathspey Stories.

Läs mer om programmet

Rapporthunden Hedda är med och berättar en historia på lördagens familjefestival. Hon ska bära viktiga meddelandet vidare….

Detta är en berättelse om ett litet hopp i första världskrigets eländiga tid. Myten om att hunden är människans bästa vän kanske är sann ändå. En berättelse för barn om en mörk tid i människans historia.
Möt Carina Alfredsson och Hunden Hedda i föreställningen ”Rapporthunden som räddade staden.

Du kan uppleva detta vid två tillfällen, i parken på Ljungby Gamla Torg.
Kl 11.15–11.45 och Kl 15.45–16.15

Familjefestival förmiddag
Familjefestival eftermiddag

Historier från Hälsingland är en podd som sedan 2017 görs av Robert Fors, historiker, författare och verksamhetsledare Loos Koboltgruva, och Viktor Hansson, radiojournalist och författare. Förutom podden gör de berättarkvällar, föreläsningar och böcker där de båda grottar ner sig i den historik och folktro som omger Hälsingland. Det handlar om mord, sägner, spökhistorier, människoöden och spektakulära händelser.

Hugo Gerdmar är musiker, cirkusartist och skådespelare. Sedan examen från Musikhögskolan i Göteborg 2013 har han turnerat flitigt i Sverige och internationellt med Apolonia, Cirkusfabriken och Clowner utan gränser.

Kråkspark består av Klara Sjöblom och Hugo Gerdmar som tillsammans spelat över 250 föreställningar för såväl barn som vuxna. Under de senaste åren har Kråkspark turnerat i Sverige för barn och unga.

Izabelle Norén heter personen bakom Izhav. Efter många obesvarade frågor om livet gav hon sig ut på en resa där gatumusiken blev försörjningen medan hon liftade världen runt i många år. Musiken hon skrev blev ett sätt att processa sina upplevelser och tankar.

Jesper Andersson spelar på det som finns i närheten, en multiinstrumentalist ut i fingerspetsarna som rör sig fritt mellan genrer och sammanhang.

Jessica Persson är en frilansande komiker, skådespelare och konferencier. Hennes bredd på scenen är mycket stor. Från trygg, stilig och påläst konferencier till hennes karaktär ”Gulli” vars galna uppenbarelse får publiken att vrida sig av skratt. Fars, revy och sång är annat som Jessica ägnar sig åt med stor framgång! Deltar i Vitsarnas afton.

Johannes Geworkian Hellman är Sveriges främsta vevlirespelare med världen som sin spelplats, en verklig uppfinnare och utforskare av ett för många okänt instrument.

Deltar i den filmade föreställningen ”Livets Berättelser” på lördagens Festival Digital

Jonas Åkerlund är riksspelman och har gjort sig känd för att djupdyka i olika musikers låtskatter och liv. Med sin känsla för detaljer och autenticitet ser Jonas alltid till att det blir en genuin upplevelse att ta del av hans musik.

Klara Sjöblom är musiker och pedagog med massor av turnéer för barn och unga i bagaget. Hon har det där tilltalet som gör att publiken faller pladask och litar blint på allt Klara säger och gör, helt oavsett om det är totala dumheter!

Kråkspark består av Klara Sjöblom och Hugo Gerdmar som tillsammans spelat över 250 föreställningar för såväl barn som vuxna. Under de senaste åren har Kråkspark turnerat i Sverige för barn och unga. 

 

Kristian Anttila är den motsträvige artisten som alltid gått sin egen väg. Han spelar in en duett med Sylvia Vrethammar, startar eget skivbolag, skippar spelningar på de stora scenerna för att istället prioritera ett nära möte med publiken i Pajala och Dorotea. Till Ljungby kommer han med en gitarr, en röst och en samling nutida svenska popklassiker.

Larisa Ljungkrona-Mönttinen är dragspelare/accordionist, född och verksam i Göteborg, utbildad på Världsmusikerprogrammet för Scen och Musik samt Sibeliusakademin i Helsingfors. Med ett eget uttryck rör hon sig genom olika genrer med improvisationen ständigt närvarande. Hon ses med Anna Heikkinen i musik- och berättarföreställningen Finsk tango och äpplen från Karelen.

Lars Henrik Blind är renskötare, jojkare och berättare på flera språk, som samiska, finska, svenska och norska. Han har under mer än 40 år varit aktiv kulturarbetare i Sápmi. Han har turnerat som jojkare, varit involverad i många olika kulturprojekt, skådespelat i flera olika filmer och berättat och jojkat vid olika festivaler runt om i Norden.

 

 

Lars Wahlström är grundaren av Oknytt – Nordisk folktro och mytologi, han är en obotlig entusiast av folktro, väsen och sägner.

LinaMaria Bengtsson är rent ut sagt överjävlig på att underhålla. Med Swing som specialitet är det i stort sett omöjligt att förbli oberörd när hon sjunger och dansar. En skånsk blandning av Edith Piaf, Sarah Vaughn och Alice Babs!

Linna Fredström har under året skrivit sin masteruppsats om Ljungbys framtid med fokus på hur klimatförändringarna kan komma att påverka kommunen. Syftet är att belysa och utmana det vi tar för givet. Genom workshops med representanter från politik, kultur och närings- och föreningsliv har hon utvecklat berättelser om framtiden präglad av ett förändrat klimat. En världspremiär!

Love Ersare slog rot i den västerbottniska berättarmyllan då han uppkrupen i morfars fåtölj lyssnade på nordiska myter på Gardikmål. Sedan 15 år är han en del av scenkonstkollektivet Skuggteatern i Umeå. Med en förkärlek folktro och muntligt berättande skapar han scenkonst som sällan låter sig definieras.

Maria Estling Vannestål hoppade av sin karriär som universitetslektor i engelska för att satsa på barndomsdrömmen: att bli författare. Hon har skrivit fackböcker, bilderböcker och romaner och arbetar som översättare, föreläsare, mentor, kurs- och samtalscirkelledare. Sedan fem år tillbaka driver hon podcasten ”Drömmen om Målajord”. Den röda tråden i alla projekt är utveckling, kreativitet och hållbarhet.

Mathias Boström är arkivchef för Smålands Musikarkiv och en auktoritet på ämnet Christina Nilsson. Med glimten i ögat och fingertoppskänsla för bra anekdoter har han blivit en populär föredragshållare runt om i musiksverige.

Meg Nömgård är verksamhetschef på Sagobygden och berättare av rang! Hennes berättelser berör och trollbinder alla från vetgiriga femåringar till åhörarna på Unescos världskonferenser. I år är Meg med och håller i invigningen till festivalen.

Mikael Öberg är berättare och scenkonstnär sedan 20 år tillbaka med fokus på gränsöverskridande föreställningar baserade på mytologi. Internationellt verksam bland annat genom Fabula Storytelling, Teater Sláva och Panvani 108.

Mikael Thomasson arbetade tidigare som berättarpedagog på Sagobygden och har varit en drivande kraft bakom festivalen. Som berättare har han bland annat en passion för rockskrönor.

 

Pelle Olsson är norrlänningen som blev stockholmare men som numera är smålänning. Pelle Olsson är flerfaldig svensk och nordisk mästare i muntligt berättande. Han är skrönornas mästare och har nästan alltid sig själv i huvudrollen.

Per Gustavsson är berättare och författare. Per var en av de som återväckte intresset för den muntliga berättarkonsten i Sverige. Han letar gärna efter bortglömda historier i arkiv och lusläser gamla luntor för att hitta skatter ur den muntliga traditionen. Per tilldelades Mickelpriset 2009.

Petra Haraldson är sångerskan vars hjärta slår extra hårt för människor som på ett eller annat sätt hamnat utanför. Med sin musik vill hon förmedla den inneboende styrka som vi alla bär på, men också den bräcklighet som är gemensam för oss alla och som gör oss till just människor.

Robert Fors är historiker och verksamhetsledare i arbetslivsmuseet Loos Koboltgruva. Han är född i ”Knivarnas och spelmansstämmornas land” Delsbo men bor sedan ett år tillbaka i byn Los, i den nordvästra delen av Hälsingland. Förutom ett intresse för historia älskar han sägner och nordisk folktro. Favorit­en är Hälsinglands landskapsväsen Vittra, vilket det verkar krylla av i skogarna.

Rose-Marie Lindfors har rötterna i de västerbottniska skogarna och myrarna och mötte tidigt det muntliga berättandet som har spelat en stor roll under hela hennes uppväxt. Berättandet och har tagit henne till helt nya platser och öppnat många oväntade dörrar. Rose-Marie har arbetat som dramapedagog och berättare sedan 1985.

Saga Alexanderson är uppvuxen längs den slingrande grusvägen i Agunnaryd, som trampats av berättarna Mickel i Långhult och Halta-Kajsa i Ryd. Hon är en numera pensionerad skolbibliotekarie och berättar gärna både om det som hänt och inte hänt.

Saga Sunniva Bergh är lajvare, nörd och trogen besökare av både Berättarfestivalen och Medeltidsveckan. Gillar musik, att spela rollspel, sy konstiga kläder och att dansa till säckpipor. Upptäckte alltför sent i livet att man kan leka med elden. Arbetar som högstadielärare.

Sally Simpson är violinist med särskilt intresse för den inhemska skotska musiktraditionen, hon är en del av flera ensembler och har arbetat mycket med musik för teater.

Deltar i årets mest livfulla internationella programpunkt Ceilidh. Ingår i Lördagens Festival Digital.

https://www.ljungbyberattarfestival.se/program/ceilidh-direktlive-fran-skottland/

Sara Niklasson. Fiol, gitarr, mandolin, dulcimer, piano. Listan är lång och strängarna många. Uppvuxen i en musikerfamilj har Växjö­bördiga Sara Niklasson sedan barnsben ägnat sig åt musik. Från början som sångerska med utbildning inom jazz på musikhögskolan i Stockholm, efterhand mer och mer som instrumentalist och låtskrivare.

Siw Svensson var tidigare berättarpedagog på Sagomuseet. Numera är hon pensionär, åtminstone på pappret. Välkänd i regionen, har medverkat i både revy och teater. 2016 tilldelades hon Ljungby Kulturpris. När hon berättar kastas åhörarna in i fantasin. Tosiga sagor och sägner, ibland magiskt berättande om troll, knytt och annat lortaty.

Tess Williamsson är en självutnämnd nörd som hamnade på Café1 och fastnade där för rollspel, vilket ledde till en bokserie om de äventyr som spelades. Har en fascination för det overkliga.

Thord Lindé har en musikalisk spännvidd från opera till jazz och folkmusik. Sedan många år är han verksam som uttolkare av Carl Michael Bellman för vilket han fått stor uppmärksamhet i form av framträdanden i SVT såväl som en Grammis för medverkan på skivan Alla Fredmans Epistlar och Alla Fredmans Sånger.

Tine Winther har de senaste två decennierna ägnat sig åt berättande inom socialt arbete. Hon har varit aktiv i Sveriges berättarrörelse och är utbildad scenberättare på The School of Storytelling på Emerson College i England. Berättarpedagog på Sagomuseet.

Tommy Kuusela är fil.dr. i religionshistoria och arbetar som forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen. 2017 disputerade han vid Stockholms universitet med en doktorsavhandling om interaktionen mellan gudar och jättar i fornnordisk hallmiljö. Han är en flitigt anlitad föreläsare.

Trio Wolski består av Hanna Blomberg – fiol, Petter Ferneman – ackordeon, Kristian Wolski – cittern. En ung folkmusiktrio som blandar traditionell nordisk folkmusik med nyskrivet material som utforskar improvisationens möjligheter och som är jäkligt svängigt.

Trio Wolski deltar i årets mest livfulla internationella programpunkt ”Ceilidh” som ingår i lördagens Festival Digital.
Föreställningen Ceilidh filmas och sänds endast live, direkt via Zoom, mellan Skottland och Sverige. Du som publik löser en biljett, sen får du en länk via mail till evenemanget. Ceilidh är en av årets nyheter, som vi ser mycket fram emot.

Musik och berättande är på engelska.

Har du frågor kontakta; kontakt@ljungbyberattarfestival.se

Ulf Palmenfelt är folklorist, författare och berättare. Han har dokumenterat barns kedjebrev, spökhistorier och Bellmanvitsar och skrivit om folksägner, sagor och fräckisar. Han har varit professor vid två universitet.

Vibeke Hyltén Cavallius är sedan några år tillbaka berättare. Att berätta sagor, folkhistorier, skrönor, myter, spökhistorier med mera för barn, vuxna och äldre, är det hon tycker mest om. Hon berättar främst folksagor från Småland och Sverige men gärna också från andra delar av världen.

Viktor Hansson är radiojournalist och författare, född i närheten av ”Djävulens berg” Hårgaberget, närmare bestämt i Kilafors. Han älskar att fiska och har både en och två fiskehistorier i bagaget att ta fram. Viktors största intresse är kriminalhistoria och om du vill veta något om det ökända ”Hälsingelivet” i början av 1900-talet är det honom du ska fråga.

Yvonne Tuvesson Rosenqvist har förutom en mängd frilansuppdrag och programledarskap i Sveriges Radio P2 under 17 år arbetat som solist på Kungliga Operan. Sedan unga år intresserad av Christina Nilsson.