Medverkande

Uppdatering för 2021 kommer under våren!

Agnes Rehn är en ung berättare och sjuksköterska. Hon var redan som tonåring en av de aktiva i ”Ung berättarscen och medverkade på festivalens ungdomsläger 2011. På senare år har hon bland annat berättat på Skansen och Gamla Stan i Stockholm. Hon berättar helst om spännande sägner, knasiga historier eller sådant hon varit med om själv. Agnes blev svensk mästare i berättande 2018. 

Anna de Faire är arkivarie inom Svenska kyrkan och arbetar bland annat med att inventera Växjö stifts kyrkors kulturhistoriska föremål.

Hon driver Instagramkontot ”Arkivarie-Annas anekdoter” där hon släpper lös sin förkärlek för historiska, gärna lite humoristiska, blänkare. Anna har guidat på flera svenska slott och gårdar och drar sig inte för att dra en rolig anekdot eller två. 

Anna Heikkinen har arbetat som frilansande sångerska och pedagog sedan 1994, både heltid och vid sidan av olika deltidsanställningar. Hon är utbildad musiklärare vid Ingesunds Musikhögskola i Arvika och har vidareutbildat sig i sång och scenframställning under hela sitt yrkesliv. Under många år låg hennes fokus på latinamerikansk musik. Hon har också gjort många barnföreställningar samt varit med och byggt upp El Sistema inom kulturskolan i Göteborg. 

Fotograf: Magnus Lorentzson

Satumaa – Sagolandet”
Andra generationens ensamkommande berättar i en ny musikföreställning

Satumaa – är titeln på den mest kända finska tangon. Översatt till svenska betyder det Sagolandet. Via sina tolkningar av den finska tangon söker Anna Heikkinen & Längtans Kapell efter historia och rötter, efter en sverigefinsk identitet och ett förlorat språk.

Texterna och berättandet utgår ifrån Anna Heikkinens personliga minnen, intervjuer med släktingar, sparade brev och dagboksanteckningar från Andra världskriget – en orolig tid då Annas far, Pekka Heikkinen, kom som ensamkommande barn från Finland till Sverige. Som en historia berättad av ett barn till en ensamkommande speglar föreställningen även en del av vår brännande nutid och framtid.  

Med en väv av ord och toner, finska och svenska texter, dragspel, saxofon och cello söker föreställningen efter ett förlorat Satumaa – ett eget Sagoland. 

Anna Heikkinen & Längtans Kapell består av:
Anna Heikkinen – sång, berättelse, Larisa Ljungkrona-Mönttinen – dragspel, sång, Ida Gillner – sopransaxofon, sång , Leonor Palazzo – cello, sång

”I hypnotiskt sköna arrangemang transformeras mörka erfarenheter till något upphöjt och vackert”
Peter Grönborg, Borås Tidning

http://www.langtanskapell.se

Fotograf: Magnus Lorentzson

Anna Lilljequist hittar sina berättelser på de mest oväntade ställen. På sin lilla ekologiska gård Tassemarken lever hon sin vardag och tittar noga bland växternas alla vinklar och vrår. Ingenting är för litet för att upptäckas, varje blad eller blomma har en historia som är värd att berättas.

Ann-Karin Ärnström är lärare och fortbildare. Hon har jobbat i 40 år med svenska för nyanlända elever i grundskola, alltid med det muntliga berättandet som ett pedagogiskt verktyg. Under sina sista fem tjänsteår hade hon uppdraget som förstelärare i språkutveckling på en låg och mellanstadieskola. Anna- Karin upptäckte tidigt att berättande är ett fantastiskt redskap i arbetet med språkinlärning. Under åren har hon utvecklat metoder och övningar för att öka den språkliga förmågan hos sina elever. Några av dessa kommer hon dela med sig av under festivalen.

Trollmor besöker er och tillsammans skapar vi en härlig stund som underhåller och är lärorik! Berättande, teater, sång, fiolspel och dans. Föreställningen är tänkt att stimulera vuxna och barn att själva hitta på berättelser, spela teater och bli nyfikna på vårt rika kulturarv.

Mer info kommer!

Bengt af Klintberg är mannen som gett folkloristiken ett ansikte. Många är de svenskar som fängslats och fascinerats av hans böcker allt ifrån den traditionella Svenska Folksägner till moderna sägner som i Råttan i pizzan. Sedan många år tillbaka är Bengt en uppskattad berättare på festivalen, där han blandar sin stora kunskap med varma anekdoter och humor. 1995 tilldelades Bengt Mickelpriset, för att ha spridit kunskap kring och skapat intresse för den muntliga berättartraditionen och dess sagor och sägner.

Bengt Göran Söderlind är en av initiativtagarna till Ljungby Berättarfestival och en välbekant röst hos besökarna. Bengt Göran berättar allra helst om verkliga händelser. Till vardags jobbar han som näringslivschef i Markaryd kommun. Bengt Göran tilldelades Mickelpriset 2009.

Björn Söderbäck är utbildad skådespelare och dramapedagog. I början av 70-talet arbete på Vår Teater i Stockholm och sedan Riksteatern. Flyttade med sin fru, Yvonne Rock, till Värmland och startade gruppen ”Blandskog” som gick in i ”Sprattelgubbarna” som blev till ”Västanå Teater”. Arbetar än idag på Västanå Teater i de stora sommarproduktionerna i Berättarladan.
Björn har ett berättar-arv att förvalta. Hans mormor, Elsa Olenius, var en sagoberätterska av guds nåde, och hennes bästa vän, Astrid Lindgren, stod nära familjen. Morfaderns stolthet över släktskapet med Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding har förmedlat deras verk till Björn Söderbäcks fatabur.
Under vinterhalvåret reser Björn runt med sina egna berättarteater-föreställningar. Han har idag ca 18 timslånga föreställningar på sin repertoar. Olika temata belysta av sagor, sägner, myter och litterära texter, för alla åldrar.
Sommaren 2015 axlade han rollen som Lomjansguten i ”Lomjansguten på Västanå Teater.
Har också arbetat på Stockholms Stadsteater och är anställd av Teateralliansen.

Caja van der Poel är en skådespelare och berättare från Nederländerna. Efter att ha slutfört dramaskolan i Nederländerna fortsatte Caja med examen från The International School of Storytelling (UK, 2008). Hon berättar nu historier till människor i alla åldrar, över hela världen. Cajas berättelser är fyllda med vardagens magi, de okända världarnas underverk. i Den intima atmosfären som hon skapar hjälper hennes berättelser att resonera med publiken. 

Cajas föreställningar framförs på engelska.

Carl-Magnus Gripenhed är arkivarie, forskare och filmare. Hittills har det blivit nio filmer som speglar Ljungbys historia genom tiderna med nyskriven musik till varje film som en viktig del av upplevelsen. Carl-Magnus leder även kulturvandringar i Ljungby.

Christina Mattsson är folkloristvisforskare och radioprofil. Hon har en lång erfarenhet som producent och programledare på Sveriges Radio. Många minns säkert radioprogrammet Folkminnen som sändes i Sveriges Radio i femton år, där hon medverkade tillsammans med Bengt af Klintberg. Som visforskare har hon specialiserat sig på svenska skålvisor

Clare Muireann Murphy är en internationell storyteller.

Hon har berättat historier sedan 2006  scener över hela världen inklusive The Globe och The National Theatre i London, Cape Clear International Storytelling Festival  Irland och Fabula Festival i Sverige. 

Hon har haft äran att uppträda vid NASA Jet Propulsion Laboratory såväl som för Irlands president Mary Robinson. När hon inte uppträder lär hon ut berättarkonst till alla typer av människor. 

Föreställningar med Clare, framförs på engelska.

Dominic Kelly är en omtalad internationell storytellerMed sin varma, kvicka och kraftfulla berättande stil har han fängslat publiken runt om i världen.

I Storbritannien har han uppträtt på arenor som Barbican, National Theatre, British Museum och The Times Cheltenham Literature Festival. Han har uppträtt på teatrar, festivaler och skolor i 16 olika länder från Indien till polcirkeln och utbildar även andra berättare och teaterproffs världen över 

Föreställningar med Dominic framförs på engelska.

Ellen Sjömålen är sedan 2017 berättarpedagog på Sagobygden men beskriver sig fortfarande som nyfrälst berättare! Hon berättar med humor och värme, men räds inte de mörka historierna. På festivalen kommer Ellen bland annat berätta för barn och vara en av guiderna på årets sägenresa.  

Erik Engelv är verklighetens Benjamin från ”Torka aldrig tårar utan handskar” och delar av den berättelsen är baserad på hans livsöde.

Under senare tid har man kunnat höra hans berättelse såväl på radion som på Dramaten. 

Ester Roxberg är författare, född 1987 i Zimbabwe och uppvuxen i Småland. Ester vann som sjuttonåring Lilla Augustpriset för sina dikter.

År 2011 debuterade hon med den kritikerrosade ungdomsromanen Antiloper. Sedan dess har hon utkommit med ytterligare fem böcker, bland annat den självbiografiska boken Min pappa Ann-Christine som gick upp på bio tidigare i år, då med titeln Min pappa Marianne. 

Ester medverkar med ett författarsamtal.
Filmen ”Min pappa Marianne” visas också på Garvaren Bio, samma dag efter samtalet med Ester!

Jan- Erik Svensson är en attans duktig dragspelare och underhållare från Hörda, Sveriges längsta by. Han medverkar tillsammans med Siw Svensson

JeanPierre Salkvist började berätta sagor när han var med på sitt första lajv och blev förälskad i den kreativitet, seriositet och glädje som finns inom lajvrörelsen. 

Idag berättar han på olika sorters evenemang, barnkalas, marknader, festivaler, kultur- och turistevenemang. Under många år har han varit berättare vid medeltidsveckan på Gotland.

Jessica Persson är en frilansande komiker, skådespelare och konferencier.

Hennes bredd på scenen är mycket imponerande! Från trygg, stilig och påläst konferencier till hennes karaktär ”Gulli” vars galna uppenbarelse får publiken att vrida sig av skratt.
Fars, revy och sång är annat som Jessica ägnar sig åt med stor framgång!

Till oss kommer hon för att delta i Vitsarnas afton

Jörgen Bodner har jobbat många år med teater. Som skådespelare, regissör och pedagog. Sedan 15 år även talartränare och berättare. Aktiv inom berättarrörelsen i olika nätverk som BNÖ och BNS. (Berättarnäten Öst och Sverige) Driver evenemang med likasinnade scenberättare, exempelvis ”Berättelser vid strandkanten” i Stockholms skärgård.

Karin Lagergren är sångerska och musikforskare som började med medeltida musik i späda år och sedan inte kunnat sluta. På vägen lades den svenska folkmusiken in i bagaget.

Efter musikstudier och en doktorsavhandling i musikvetenskap vid Göteborgs universitet kombinerar Karin idag frilansverksamhet med arbete som docent i musikvetenskap vid Linnéuniversitetet. 

Renskötare, Jojkare, Skådespelare och Berättare på flera språk, som Samiska, Finska, Svenska och Norska

Lars Henrik Blind har under mer än 40 år varit aktiv kulturarbetare i Sápmi. Som ung jojkare, har han turnerat med bl.a Nils Aslak Valkeapää och många andra framträdande jojkare både i Sverige och även internationellt. Lars Henrik har varit involverad i många olika kulturprojekt som på Samiska Teatern i Kiruna, skådespelat i flera olika filmer, givit ut skiva med Jojk, som en välkänd och uppskattad berättare på Sameradion i SR, berättat och jojkat vid olika festivaler i och runt om i Norden.

 

 

 

 

Linda Hansson är hotell-vd:n från Ljungby som älskar att baka, och det gör hon med bravur! Efter en spännande säsong av Hela Sverige bakar koras hon till vinnare och har fått ge ut sin egna bakbok ”Fika är livet” och driver nu sitt egna bageri/konditori i Ljungby.

”Det var som en dröm! Livet har tagit en ny vändning efter vinsten. Hon har tagit tjänstledigt från jobbt som hotell-VD. Det är kul att testa att göra det här på egen hand, säger hon. Egentligen har Linda Hansson sin mamma att tacka för att hon idag kan kalla sig för Sveriges bästa hemmabagare. Det var hon som tyckte att dottern skulle söka in till programmet och som trodde på att hon också skulle klara sig riktigt fint i tävlingen. Det var som en dröm. Fast sedan kom den kanske största utmaningen, som var alla förberedelser. Man får reda på vad som ska bakas i varje program och sen gäller det att skriva egna recept och provbaka allt hemma. Det var en hel månads förberedelser innan inspelningarna startade. Efter det följde flera veckors hårt slit framför kamerorna. Att baka utomhus i tält där det stundtals var blåsigt och kyligt var en utmaning…

Lydia Svensson visste redan som tonåring att hon skulle ge sitt liv till Gud. Hon mötte Mariadöttrarna när hon studerade på folkhögskola i Vadstena och tog utan att tveka steget in i gemenskapen som nunnaMed tiden hann dock en alldeles för tung arbetsbörda och en ruvande ledsenhet ikapp henne och hon bröt upp. 

Meg Nömgård är sedan 2012 verksamhetsledare för Sagobygden. Hennes starka driv och passion för berättarkonsten har gett henne stort erkännande bl.a. genom det svenska UNESCO-priset som hon tilldelades 2016. Meg är en väl etablerad berättare med rötter i de småländska skogarna. Hon har också en ansenlig mängd berättelser som hon samlat på sig vid tidigare arbete utomlands.

Med glädje kan vi presentera en verklig pionjär när det gäller whiskykulturen i Sverige, Mikael Lundén. Denne karismatiske whisky-personlighet startade sin långa karriär med att utbilda och lära oss svenskar om vad whisky egentligen är och kanske är det tack vare honom och andra pionjärer som Sverige är ett land med otroligt kunniga människor när det kommer till whisky. Mikael medverkar på Gästgivargården, lördag kväll.

Mikael Thomasson arbetar som berättarpedagog på Sagobygden och är en av de ansvariga för festivalen. Som berättare har han bland annat en passion för rockskrönor. Kan även skriva in författare på sitt CV,  till främst pedagogiska böcker som visar på hur man kan arbeta med sagor och berättandet i skolan.
Han också lärare på Universitetskursen; Muntligt Berättande i Förskola och Skola

 

Monika Eriksson berättar för alla, från de allra yngsta till de med mer än 100 år på nacken. Hon har en förkärlek för folksagor och berättar gärna om människoöden som fastnat i hennes hjärta. Monikas trädgård är full av småkryp, troll och allehanda varelser och de får alla rum i hennes berättande. Monika tilldelades Mickelpriset år 2000.

Pelle Olsson är norrlänningen som blev stockholmare men som numera är smålänning. Pelle är flerfaldig svensk och nordisk mästare i muntligt berättande. Han är skrönornas mästare och har nästan alltid sig själv i huvudrollen.

Per Gustavsson är sagoberättare och författare. Per var en av de som återuppväckte intresset för den muntliga berättarkonsten i Sverige. Han har skrivit ett 40-tal böcker med sagor och sägner. En av de senaste är det prisade verket Folksagan i Sverige (tillsammans med Ulf Palmenfelt), som innehåller 1000 sagor och fakta om berättare och insamlare. Per letar gärna efter bortglömda historier i arkiv och lusläser gamla luntor för att hitta skatter ur den muntliga traditionen. Per tilldelades Mickelpriset 2009

Pernille Stockfleth är en mycket erfaren storyteller, som de senaste 15 år berättat för både barn och vuxna, i Danmark men också utomlands. Hon berättar mest egna historier. Pernille har mottagit flera priser, bla. WORDS stora pris, och publik-priser. Hon uppträder också med sceniska berättelser med musik och scenografi. De tre föreställningarna har stöd från Dansk Kunstfond.

På årets berättafestival berätter hon på svenska, men med en dansk accent

Siw Svensson är en av Sagobygdens mest kända berättarpedagoger. Numera är hon pensionär, åtminstone på papperet… Som välkänd underhållare i regionen blir det inte många lugna perioder om Siw får bestämma. 2016 tilldelades hon Ljungby Kulturpris för sina insatser som berättare. När Siw berättar kastas åhörarna, oavsett ålder, in i en värld full av både magiska sagor, tokiga skrönor och mörka sägner.

Skånska Björnens Riddare  
är en riddargrupp med medlemmar runtom i Skåne och Blekinge med olika bakgrund och ålder. De startade år 1998 och håller fortfarande fanan högt och har uppvisningar i södra Sverige, både på medeltidsmarknader och andra evenemang. Hovdala slott är Skånska Björnens hemarena! 

Tine Winther har de senaste två decennierna ägnat sig åt berättande inom socialt arbete. Hon har varit aktiv i Sveriges berättarrörelse och är utbildad scenberättare på The School of Storytelling på Emerson College i England. Sedan januari 2019 arbetar Tine som berättarpedagog på Sagomuseet.

Tommy Kuusela är fil. dr i religionshistoria och arbetar som forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala. Hans favoritämnen som han mer än gärna berättar om,  är övernaturliga väsen och folktro. 2017 försvarade han en avhandling om jättar i fornnordisk religion och Tommy har skrivit runt 40 artiklar om fornnordisk religion, folklore, djur ur ett kulturhistoriskt perspektiv och om J. R. R. Tolkien.

Som föreläsare är Tommy Kuusela ofta på resande fot, från Skåne i söder till Lappland i norr, och berättar om sina favoritämnen för en intresserad allmänhet.

Torgrim Mellum Stene er en norsk fortellerkunstner som har fortryllet publikum verden over med sine underfulle og filmatiske historier. Han jobber både med mytisk, personlig og historisk materiale i sine helaftens forestillinger og samarbeider ofte med andre kunstere, så som dansere og musikere.

Torgrim er stifter og medlem av den trilaterale fortellergruppen 3Troubadours.

Ulrika Gunnarsson är uppvuxen med folkmusik och dans och det har lett henne på vägar via Raulandsakademiet i Norge, Musikhögskolan i Malmö och Universitetet i Limerick på Irland. I Ulrikas musikaliska kappsäck finns lite av varje men det är den småländska folkmusiken som väger tyngst. Hon sjöng under många år i bandet Sågskära och nu oftast tillsammans med Jonas Åkerlund. Ulrika jobbar också som producent på Musik i Syd.